JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 03.31
IV. Erdélyi Környezetvédelmi Roadshow

Magyar megoldások hazai gondokra

Magyar megoldások hazai gondokra
Magyar megoldások hazai gondokra

Ha egészen le akarnánk egyszerűsíteni a képet, azt is mondhatnánk, hogy környezetvédelmi beruházásokban érdekelt magyar cégek próbálják piacukat bővíteni hazánk táján.

Ezért szerveződött a magyar zöldtárca által is támogatott KEXPORT-program, azaz a környezetvédelmi karaván, mely osztrák és olasz tapasztalatszerzés után négy felvonásban járta végig Erdély különböző régióit, megoldásokat kínálva a hazai környezetvédelmi gondokra.

Csakhogy a kimondottan üzleti érdeknél egy kicsivel több is van a dologban – vélték a szervezők. Románia most kezd szembesülni azokkal az EU-s követelményekkel, amiken a pár évvel korábban csatlakozó Magyarország már túljutott. Azonban az elég szigorú normákhoz való alkalmazkodás tapasztalait szívesen megosztjuk a romániai érdeklődőkkel, azért, hogy amennyiben lehet, nálunk zökkenőmentesebben és hatékonyabban oldják meg például a környezetvédelmi problémákat – fogalmazott Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség gazdasági tanácsosa. Ezért indult el jó ideje a magyarországi környezetvédelmi szolgáltatók és gyártók szövetsége által szervezett karaván, mely utolsó hazai állomásként Vajdahunyadra is 12 magyar céget hozott el, azzal a szándékkal, hogy kölcsönösen előnyős környezetvédelmi projektekbe kezdjenek a hazai érdeklődőkkel, mindeneklőtt a helyi, megyei önkormányzatokkal, melyek szintén szép számban képvisletették magukat a megbeszélésen.

A félnapos tanácskozás során körvanalzódott, hogy az elsődleges környezetvédelmi gondok orvoslásában – víz- és szennycsatorna építés, felújítás, folyóvizek medrének szabályozása, háztartási hulladékfeldolgozás, stb – valóban konkrét segítséget, partnerséget tudnak ajánlani a magyar cégek. Vannak azonban olyan sajátos környezetvédelmi problémái a térségnek, melyekre még további partnereket kell keresni. Megdöbbentő volt számomra a kórházi hulladékok kezelésének súlyos problémája, mellyel úgy értettem, hogy a megye valamennyi egészségügyi intézménye küzd. Most nincs közöttünk olyan szakember, vállalkozó, aki erre megoldást kínálhatna, de otthon a szövetségen belül már gondolok is valakire, aki segíteni tudna – mondta Székely Anna, a szervező intézmény ügyvezető igazgatója, aki igyekezett minél gyakorlatiasabbá tenni a találkozót. Valójában ez a lényege ennek a környezetvédelmi szemináriumnak is, hogy konkrét találkozások, megbeszélések, üzleti kapcsolatok alakuljanak ki. Hiszen az EU-s szinten, vagy a magyar és a román kormány között születő keret-megállapodásokat az ilyenfajta együttműködések töltik fel tartalommal – fogalmazott Winkler Gyula, EP képviselő, aki meghívottként volt jelen a vajdahunyadi szemináriumon.

A magyar szakemberek a partnerség-kínálás mellett számtalan hasznos információval szolgáltak a hazai önkormányzati képviselőknek, illetve a környezetvédelemben érdekelt intézmények vezetőinek.

Simon Endre a gázkibocsátások mérésében otthonosan mozgó szakember például felhívta az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az EU által szorgalmazott szelektív hulladék-gyűjtés és feldolgozás önmagában még nem megoldás. Gondoskodni kell az az újra nem értékesíthető szemét, környezetbarát módon történő elégetéséről is. Erre megoldás kínálkozik például a  cementiparban, ahol nagyszerűen hasznosítható a hulladékégetésből nyert energia – mondta a magyar szakember.

De érdekes témának bizonyult a dr. Somody Anikó, környezetgeofizikus által felvetett kérdés is, mely a geotermikus energia hazai felhasználásáról szólt. Svácjban például a 12 fokos föld alatti vízkészletek hőjét is használják geotermikus energiaként. Ez arról szól, hogy 300-tól 1000 méterig terjedő kutakat kell ásni és úgy hasznosítani a föld alatti víz, vagy kőzet hőjét, hogy magát a vízkészletet nem szívom ki – magyarázta a szakember, rávilágítva, hogy néhány országban már egész lakótelepek fűtését oldják meg geotermikus energiával. Hunyad megyében kimondottan érdemes lenne ezzel a lehetőséggel foglalkozni, hiszen Algyógy, Pusztakalán környékén magas hőmérsékletű termálvíztartalékok vannak.

A számtalan környezetvédelmi megoldást kínáló szemináriumot követően a résztvevők közvetlen tárgyalásokat bonyolíthattak le különböző kérdéskörökben.

Meggyőződésem, hogy ha most nem is kötődnek még konkrét partneségek, a közlejövőben, a most kialakuló személyes kapcsolatok meg fognak erősödni és hozzájárulnak majd ahhoz, hogy Hunyad megyében tényleg megoldódjanak a jelenleg égető környezetvédelmi problémák, úgy a nehézipar örökségeként ránk maradt környezetszennyező telkek megtisztítása, mint a nap mind nap termelt ipari és háztartási hulladékok optimális feldolgozása – mondta Dézsi Attila alprefektus, aki házigazdaként vett részt a tegnapi szeminárium megszervezésében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'