JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 11.39
Lezárultak a Pécskai Városnapok

Magyar néptáncokból adtak ízelítőt a makóiak

Az ünnepi ülés prezídiumában Eugenia Pete városi tanácsos (állva) olvasta fel a kitüntetett személyek laudációit
Az ünnepi ülés prezídiumában Eugenia Pete városi tanácsos (állva) olvasta fel a kitüntetett személyek laudációit

Pécska Város Tanácsának és Polgármesteri Hivatalának a dísztermében vasárnap 11 órakor kezdődött ünnepi ülésén Claudiu Iuga ülésvezető köszöntötte az egybegyűlteket, név szerint kiemelve Iustin Cionca megyei tanácselnök, Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő, továbbá Borsodi János battonyai és Perneki László csanádpalotai alpolgármesterek neveit, Claudiu Bălant, a pécskai helyi rendőrség parancsnokát, majd üdvözölt minden megjelentet. Kihirdette a tanácsülés egyetlen napirendi pontját az idei kitüntetések átadását. Post mortem díszpolgárrá nyilvánították Pécska első monográfiájának szerzőjét, Petre Uglișt. Az óbodrogon élt tanító-író laudációját Eugenia Pete városi tanácsos olvasta fel, majd a kitüntetett leánya vette át az elismerést.

Ezt követően Tămășdan Petru Bukarestben élő pilóta laudációja következett, miszerint a nagyapja pécskai volt, ahol mindig szívesen tartózkodott, hosszú pályafutása alatt összesen 17 ezer órát repülve, mintegy 7 millió kilométert tett meg az országban használatos összes repülőgép-fajtával, amelyek közül egyet se tett tönkre. Ő „Pécskai Gyökerek” díjat vehetett át, majd köszönő szavait követően szeretettel beszélt a pécskai felmenőiről, az itteni emberekről, beleértve a magyarokat is.

Miután februárban egyházi áldásban részesültek, most Pécska Város Tanácsa gyémántoklevéllel tüntette ki Novák Györgyöt és feleségét, Máriát 60. házassági évfordulójuk alkalmával. Amint Novák György köszönő szavait követően kifejtette, a feleségével, Máriával együtt több mint 40 évig dolgoztak, de egész életükben megpróbáltak jó pécskai polgárok lenni, erre nevelték a gyermekeiket, az unokáikat is. A kitüntetéseket, a hölgytagoknak virágcsokorral megtoldva Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester adták át.

 

Ünnepi beszédek, közös ebéd

 

Az ünnepi ülésen többek között szót kapott Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő is, aki előbb románul, majd magyarul mondott köszönetet a meghívásért, gratulált a szervezőknek és jókívánságait tolmácsolta a kitüntetett személyeknek. Megköszönte a magyarországi testvértelepülések alpolgármestereinek, amiért a pécskaikkal ünneplik a Városnapokat. Külön köszöntötte, gratulált a Novák-házaspárnak, további jó egészséget, boldogságot kívánt nekik. Isten éltessen minden pécskait! – zárta beszédét Faragó Péter.

Ezt követően Iustin Cionca megyei tanácselnök köszöntötte a résztvevőket, gratulált a Városnapok szervezőinek, illetve a kitüntetett személyeknek, majd azokról az eredményekről beszélt, amelyeknek a jóvoltából Pécska a várossá nyilvánítástól eltelt 14 év alatt valóban várossá nőtte ki magát. Ez viszont csakis a hozzáértő városvezetés és a lakosság harmonikus közreműködése folytán valósulhatott meg, ezért az eredményekért minden pécskai polgárnak gratulált, jó egészséget kívánt. A hozzászólások során dr. Vasile Chifor városi tanácsos köszöntötte az ünnepséget a jelenlétével megtisztelő szederháti, 96 éves Magyar Mihályt, aki nagy tapsot kapott.

Záróbeszédében Antal Péter polgármester arról a normalitásról szólt, miszerint Pécskán tiszták, rendezettek az utcák és a terek. Ez viszont csakis a városi tanács tagjainak, az intézmények alkalmazottainak az összehangolt munkájával valósulhat meg, de igen nagy szerepe van benne a lakosság pozitív hozzáállásának, magatartásának is, amiért ezúttal is köszönetet mondott. A jelzett tényezők jóvoltából a Pécska várossá nyilvánításától eltelt 14 év alatt a település történetében soha nem tapasztalt fejlesztések valósultak meg. Közülük nagyon fontos a pécskaiak által több mint 100 éve álmodott Maros-hídnak

a megépülése, ami több mint 50 ezer bánsági lakost hozott közvetlen kapcsolatba a várossal. Ezen túlmenően, a jelzett beruházások jóvoltából 2020-ra befejezik a város és a hozzá tartozó települések teljes korszerűsítést. 2004-ben, amikor várossá nyilvánították, nem volt földgázellátás, most viszont minden utcában működik a gázszolgáltatás. Ugyancsak a jelzett évben 40%-os volt a vezetékes vízellátás, 15%-os a csatornázás, míg manapság 90%-os vízellátás, 80%-os a csatornarendszer. Ugyancsak 2004-ben 5 aszfaltos utcája, míg manapság 55 korszerűsített utcája van a városnak, ahol a következő 2 évben minden utca aszfaltburkolatot kap. Az akkor 3 ezer lakos ellátását biztosító ülepítő telepnek a méretét 15 ezer lakos kiszolgálására tették alkalmassá. A fejlesztésekhez szükséges pénzeket nem a lakosságtól vonták el, hanem pályázatokon nyerték. A fejlesztéseket azzal együtt hajtották végre, hogy a közalkalmazottak létszáma a négyszeresére emelkedett, miközben a fizetéseik is nőttek. Mindez azonban csakis a városi tanács, az intézmények alkalmazottjai és a lakosság összehangolt munkájával jöhetett létre, amiért köszönetet mondott mindannyiuknak. Isten éltesse Pécskát és a pécskaiakat! – zárta beszédét Antal Péter polgármester, aki a városi tanács nevében minden résztvevőt a Fórum teremben megterített közös ebédre hívott.


Programzárás


A délutáni program a tornyai Kalypsoland iskola kutyabemutatójával indult, este a folklóré volt a főszerep, fellépett a helybeli Păstrătorii Tradiției, a vingai Balgarce és Paula Pașca. A már említett multikulturalitás jegyében a román közönség ízelítőt kapott a magyar néptáncokból a makói Forgatós néptánccsoport által. Pécska Város Napjainak utolsó estéjén fellépett az ismert horvát énekesnő, Neda Ukraden is, a programot tűzijáték zárta.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'