Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 10.54
XV. Pécska Város Napjai

Magyar programok, anyaországi vendégekkel

A Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai vastapsot kaptak
A Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai vastapsot kaptak

A Pécska várossá nyilvánításának 15. évfordulójára szervezett programsorozat első napján főleg a helybeli magyarságot várták a szervezők, a polgármesteri hivatal, a helyi tanács és a művelődési ház.

Pénteken 17 óra után került sor a városháza dísztermének előterében egyszerre három kiállítás bemutatására, amelyeket a „Határon átnyúló hagyományok az idő folyamán” elnevezésű pályázat keretében szerveztek meg Európai Uniós támogatásból.

A belépőket régi és mai pécskai épületeket, a helybeli szokásokat felelevenítő fényképek fogadták, a falakon és asztalokon az Interreg V-A Románia–Magyarország program keretében finanszírozott pályázaton Mórahalmon, március utolsó napjaiban megszervezett amatőr művésztáborban készült alkotásokat mutatták be. 15 pécskai és ugyanannyi mórahalmi amatőr művész festményeit, rajzait, kézimunkáit állították ki a szervezők.

A várost Tóth Edit (festészet), Pop Andreea (grafika), Huţ Krisztián (festészet), Szávui Károly (gravírozás), Andreea Stan (fotóművészet), Szávui Angéla (szövés), Florin Moş (kollázs), Zsanett Fábián (kézimunka), Marin Stan (fotóművészet), Laukó Katalin (festészet), Sztojka Szidónia (kézimunka), Libus Zsolt (fotóművészet), Blazena Karkus (festészet), Andreea Ştefan (festészet) és Vasile Arnăutu (grafika) képviselte.

A megnyitón Antal Péter polgármester mellett a mórahalmi önkormányzat képviselői is jelen voltak, a táborban részt vevő amatőr művészek egy csoportjával, akik utána megtekintették a várost, a római katolikus templomot és maradtak a további programokon is. Az előtér belső részében egy korhű szobát rendeztek be pécskaiaktól kapott régi tárgyakkal. A Szávui Károly és Angéla által készített faházikóban étkészlettől kezdődően falvédőkön át egészen bútorokig mutatták be a pécskai magyar és román hagyományokat.

A kulturális program 19 órától kezdődött a piactéren. Közel három órán keresztül a magyar népzenéé és néptáncé volt a főszerep.

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Maros citerazenekar mindhárom csoportja és a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai is színpadra léptek, a meghívott makói Maros Táncegyüttes társaságában. Az összeállítást a Búzavirág csoport legújabb koreográfiája zárta, gyönyörű népviseletben.

22 óra körül kezdődött a magyarországi Két Zsivány együttes koncertje. A 15 éve pályán lévő duó saját számokkal és feldolgozásokkal melegítette be a közönséget a hűvös időben. 

Az estét utcabál zárta, amelyen a kisperegi Roulette Zenekar muzsikált.

 

Kép és szöveg,

Sinka Pál


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'