Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. november 12., 05.22

Magyar–román határ menti kamarák együttműködése

A magyar–román kamarai találkozón Emil Mateescu (balról) képviselte a Temes megyei kamarát
A magyar–román kamarai találkozón Emil Mateescu (balról) képviselte a Temes megyei kamarát

A Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara képviselői 2019. június 26-án Debrecenben részt vettek négy magyar és négy román határ menti kereskedelmi és iparkamara közötti partnerségi megállapodás aláírását célzó találkozón. A Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád megyei, illetve a romániai Szatmár, Bihar, Temes, Arad megyei kamarák révén múlt szerdán aláírt megállapodás alapján szakmai együttműködés indulhat a határ menti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBIKK) szervezésében megtartott partnerségi találkozón a Temes megyei kamarát Emil Mateescu elnöki tanácsadó képviselte, aki hozzászólásában bemutatta az általa képviselt intézmény tevékenységét és beszélt annak hagyományos magyarországi kapcsolatairól. A rendezényen részt vett Lázár János kormánybiztos, Csongrád megyei országgyűlési képviselő, aki szerint a következő tíz év legfontosabb feladata lesz a versenyképesség fokozása annak érdekében, hogy Románia és Magyarország az Európai Unió középszintjéhez tartozzon. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy Románia Magyarország második legfontosabb partnere Németország után. „A jelentős tőkekihelyezés mellett (Mol, OTP, Richter) jelen vagyunk az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás, a turisztika, az építőanyagok gyártása területén is a szomszédos országban” – tette hozzá.

A partnerségi megállapodás alapján szakterületi szintű együttműködés indul el a határ menti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében. Ez kiterjed a beszállítói tevékenységre, kiállításokon való részvételre, képzésre, szakképzésre, jó gyakorlatok átvételére, közös vállalatok létrehozására, közös fórumok szervezésére.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'