Szombat, 2018. október 20., 03.32

Magyar turisztikai csomagot is terveznek Hunyad megyében

Magyar turisztikai csomagot is terveznek Hunyad megyében
Magyar turisztikai csomagot is terveznek Hunyad megyében

Turisztikai kártyák bevezetését tervezik Hunyad megyében – közölte sajtótájékoztatóján Răzvan Mareş dévai alpolgármester. A nyugat-európai példára Romániában is meghonosodó gyakorlat valójában egy turisztikai csomagot kínál az érdeklődőknek, melynek megváltásával kedvezményes áron látogathat meg bizonyos látványosságokat, illetve kedvezményben részesül a csomagba foglalt szolgáltatások (szállás, étkezés) igénybevételénél is.

– Pillanatnyilag Hunyad megyében – bár rengeteg a látnivaló – nincs egyetlen kiépített turisztikai útvonal sem. Nincs együttműködés a különböző szolgáltatók, illetve önkormányzatok között. Így nem csoda, hogy az erre járó sok ezer turista csak átutazik a megyénken, megnézi Déva, Vajdahunyad vagy épp Sarmisegetuza várát, de étkezni, aludni többnyire a szomszédos megyékbe (Fehér, Szeben, Temes) mennek.  A szóban forgó kártyákkal az lenne a célunk, hogy hosszabb Hunyad megyei tartózkodásra bírjuk a turistákat, hiszen bőven van mit kínálnunk számukra, csak a szervezettség hiányzik – érvelt az alpolgármester.

Az általa megfogalmazott ötlet azonban megyei szintű együttműködést feltételez. A tervek szerint ugyanis első nekifutásra négy tematikus turisztikai csomagot alakítanának ki a megyében. Az első lenne a vallásos turizmus – az utóbbi időben zarándokok ezrei érkeznek a megyébe, Arsenie Boca ortodox szerzetes szülőházát, sírját, szolgálati helyét keresve fel. Ehhez lehetne társítani még a Hátszegi-medencében lévő ortodox templomok útvonalát – magyarázta az alpolgármester. Második helyen szerepel a dévai önkormányzat terveiben a magyar vonatkozású turistacsomag, mely Marosillyét, Déva és Hunyad várát, a hátszegi nemesi kúriákat, valamint a piski arborétum meglátogatását ölelné fel. – Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Erdély történelmének magyar vonatkozásait, illetve az ezekhez kötődő műemlékeket, melyeket nyugati szomszédaink ezrei keresnek fel évről évre. Szeretnénk olyan turisztikai kínálatot kidolgozni, mely lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos időszakokban kedvezményesen látogassák e műemlékeket, és különböző kulturális rendezvényekkel arra bírnánk őket, hogy több napot töltsenek e vidéken – magyarázta az alpolgármester.

A harmadikként említett történelmi turisztikai csomagban Déva és Vajdahunyad vára mellett szerepelnének a dák várak, Hátszeg vidéke, valamint a brádi aranymúzeum. Végül a sportok kedvelőinek is lenne egy önálló csomag, melyben főleg a téli, illetve nyári hegyvidéki turizmus terén élveznének kedvezményeket.

A szóban forgó turisztikai kártyát egyelőre egy szelvénykötegként képzelik el, melyben minden érintett szolgáltató bizonyos százalékú

árengedményt kínál. A turisták pedig egyszerűen beváltják a szelvényeket. Ha egy-egy csomagon belüli partnerségek stabilizálódnak, nyugati mintára, digitális kártya válthatja fel a papíralapú szelvényeket. Az első lépés azonban a turista útvonalak pontos kidolgozása és a partnerségek megkötése lenne. Erre vonatkozóan egyelőre nem született határidő. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'