JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.33

Magyar vöröskeresztesek Krassó-Szörényben

Magyar vöröskeresztesek Krassó-Szörényben
Magyar vöröskeresztesek Krassó-Szörényben

Szeptember 8-án, szombaton a dél-budapesti Vöröskereszt szervezet küldöttsége járt megyénkben.

Éredekes módon kerültünk kapcsolatba a szervezettel. Decemberben, amikor Krassó-Szörény bemutatkozott Budapesten a Polgárok Házában, a nézők közt vöröskeresztes önkéntes is volt, Koppány Lonci személyében. Bizonyára vonzónak tűnt neki a mi vidékünk és annak ipari története. Így kerülhetett sor e látogatásra.

Minden évben egy önkéntes csoport kirándulással összekapcsolt külföldi tapasztalatcserét rendez, és adományokat is osztogat. Többek között Böjte Csabánál is jártak.

A küldöttséget Boksánbányán fogadta a megyei RMDSZ vezetősége, ahol meglátogattuk a helybeli A szív diadala nevű humanitárius alapítvány épületét. Itt megismerhették az intézmény célkitűzéseit és elért eredményeit.

Resicabánya főterén találkoztak a megyei Vöröskereszt igazgatójával és önkénteseivel, mivel erre a napra esett Az elsősegély Világnapja,és sátrat vertek a téren. Jó alkalom adódott a tapasztalatcserére a két önkéntes tábor között, és a szokásnak megfelelően, élőlánccal köszöntötték ezt a napot. A két főszereplő: Kökényesi Ági magyar részről és Berzescu Nicolae igazgató román részről. 

A Magyar Művelődési Házban a budapestiek leadták a magyar iskolásoknak és óvodásoknak szánt adományokat, melyeket a tanítás megkezdése alkalmával osztunk szét.

Utána az idősek otthonát látogatták meg, ahová orvosságokat és más hasznos dolgokat adományoztak az intézmény lakóinak. Érdeklődtek az otthon által nyújtott szolgáltatásokról, és tudomást szereztek ezeknek a színvonaláról is.

A látogatás egy rövid kiruccanással folytatódott a szekuli víztároló partjára, majd a Magyar Házban Szabó Anna és Bálint Erzsébet által főzött ebédnek örvendezhettek. Hazafelé, javaslatunkra még megálltak egy pár percet a gőzmozdony-múzeumnál is – fotózásra és filmezésre. Közben folyamatosan ismertettük a budapestiekkel a helyi nevezetességeket, és válaszoltunk a velük kapcsolatos kérdésekre.

Tóth János


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'