JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 22.43

Magyarellenes randalírozók Gyulafehérváron

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola sajnálattal tapasztalta, hogy június 18-áról 19-re virradó éjjel három személy súlyos zavargásokat okozott Gyulafehérváron, a Hittudományi Főiskola szomszédságában található Béke utcában.

A zavargás során a főiskola közelében működő klubból távozó három férfi betörte a hittudományi főiskola, a gyulafehérvári főegyházmegye egy másik épülete, valamint két magánház több ablakát, miközben magyarellenes szólamokat ordibáltak a randalírozók.

A főiskola rektora, dr. Oláh Zoltán az ablakcsörömpölések zajára reagálva értesítette a 112-es telefonszámon a rendőrséget, majd az utcára sietett egy fényképezőgéppel a kezében, hogy megakadályozza a további rendbontást, és hogy lefényképezze a tetteseket későbbi azonosításuk végett. Hozzá csatlakozott a Béke utcának egy másik lakója, aki egy kisebb kapacitású digitális kamerával szintén szerette volna dokumentálni az eseményeket ugyanazzal a céllal, hogy a rendőrség azonosítani tudja a tetteseket.

Miután a főiskola rektora néhány felvételt készített a rendbontókról, azok egy baseballütővel támadtak rá és két, hátra és fejre mért ütéssel sebesítették meg mindkettőjüket. Ezt követően elragadták a fényképezőgépet és futva hagyták el a tett helyszínét.

Egy, a fentebb említett klubból távozó fiatal lélekjelenlétről tett tanúságot és segített elfogni az egyik támadót. Rövidesen a helyszínre érkezett a mentőszolgálat autója, valamint a csendőrség egy osztaga. Az elfogott támadót őrizetbe vették, a két sebesültet pedig (a főiskola rektorát és segítőjét) a megyei kórházba szállították. Kisebb sérüléseket leszámítva mindkettő egészségi állapota stabil. A rendőrség gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült azonosítani és őrizetbe venni a másik két támadót is, akik ellen eljárást indítottak.

Sajnálattal és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ebben a csendes városban – a sors iróniájaként – éppen a Béke utcában ilyen jellegű események történhettek. A fent említett intézmények bíznak abban, hogy az illetékes hatóságok és a jogvédelem megteszik a szükséges lépéseket, felelősségre vonva az elkövetőket, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg, és hogy Gyulafehérvár lakói továbbra is békességben élhessenek – olvasható Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Sajtószolgálatának a közleményében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'