Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 05.48

Magyarországon románt oktató pedagógusok sikeres képzése

Magyarországon románt oktató pedagógusok sikeres képzése
Magyarországon románt oktató pedagógusok sikeres képzése

Az Aurel Vlaicu Egyetem (UAV) folytatja a magyarországi román iskolák tanárainak tanfolyamait, képzését. Az elmúlt hétvégén Aradon újabb ilyen képzést tartottak a Magyarországon románul tanító tanároknak. A két partner, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria – AȚRU) és az aradi Aurel Vlaicu Egyetem így folytatja a több mint 15 éves partnerséget. A tanárok továbbképzése szerves része a román–magyar vegyes kormányközi bizottság egyezményének.

Az általános, a gimnáziumi, a középiskolai és az egyetemi oktatási rendszerben tanító pedagógusok jönnek ilyenkor Aradra, hogy megismerkedjenek az itteni román tanárokkal, hogy részt vegyenek azok tanóráin, betekintést nyerjenek a romániai iskolarendszerben alkalmazott módszerekbe.

„Ez egy hasznos és fontos program a magyarországi román közösség számára, és örülünk annak, hogy a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatával ilyen hosszú ideig sikeresen tudtunk és tudunk együttműködni” – nyilatkozta Ramona Lile, az UAV rektora.

Az aradi tanintézményekkel való együttműködés alapján a magyarországi pedagógusok az elmúlt években az Elena Ghiba Birta Főgimnáziumban, a Vasile Goldiş Főgimnáziumban és a 14. számú óvodában vettek részt a képzéseken, idén pedig az Országos Informatikai Líceumban és az 1. Számú Óvodában tanultak.

 „A romániai iskolai tevékenységekben való aktív 40 órában rengeteget tanulunk, és ezek a kurzusok segítenek oktatásunk fejlesztésében. Az Aradon töltött két nap alatt sok fogalmat, tevékenységet gyűjtöttünk be magunknak, amelyeket a jövőben majd felhasználunk” – összegezte Corina Olaru, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának oktatási referense.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'