Csütörtök, 2018. december 13., 20.12
Évértékelő Andresz József vingai alpolgármesterrel

Majláthfalva felemelkedett a megérdemelt fejlettségi szintre

Andresz József, Vinga Község alpolgármestere elégedett az eltelt három évben Majláthfalván végbement fejlődéssel
Andresz József, Vinga Község alpolgármestere elégedett az eltelt három évben Majláthfalván végbement fejlődéssel

Andresz Józseffel, Vinga Község alpolgármesterével, az RMDSZ majláthfalvi szervezetének az elnökével az elmúlt évet értékeljük, az idei terveket vesszük számba.

 

– Majláthfalvi szempontból hogyan kezdődött a 2017-es év?

– Februárban VI. alkalommal szerveztük meg a borkóstolót, márciusban hozzáfogtunk a Csepereg és zöld utca aszfaltozásához, júniusban megszerveztük a hagyományos, vacsorával és bállal egybekötött gazdatalálkozót, amelyen a helybeli és környékbeli gazdák mellett magyarországi és vajdasági mezőgazdasági szakemberek is részt vettek. Ugyancsak júniusban hozzáfogtunk a művelődési ház felújításához. A munkálatok során hőszigetelő ablakokat, ajtókat szereltünk fel, megjavítottuk a tetőszerkezetet, beszereltettük a légkondicionáló berendezést. Augusztusban megszerveztük a hagyományos Majláthfalvi Napot, amit a hirtelen kerekedett eső megzavart. Rövid idő alatt azonban minden felszereléssel bevonultunk a kultúrotthonba, amelynek a színpadán zavartalanul folytatódott a program. Október közepén megjelentek az útépítő vállalat gépei, amelyek aszfaltot öntöttek a Fenlak felé vezető útra, de Majláthfalván is megtörtént a leaszfaltozott utcák gyalogátkelőinek a megjelölése. Az útépítők azt szerették volna, ha előre kifizetjük a munkálatokat, amelyeket majd valamikor be is fejeznek, megépítik Monostor és Majláthfalva között a 17, egyenként 15 méter hosszú lejárót. A község vezetősége azonban úgy döntött: amikor befejezték a munkát, kifizetik az ellenértékét. Ezenkívül, a temető felé vezető járdának a térkővel történt burkolása önerőből készült. A Fenlak felé vezető út további 4 kilométerének az aszfaltozására a megyétől nem kaptunk pénzt, hanem az RMDSZ közvetítésével kapott pénzt próbáljuk kipótolni. Az iskola külső és belső felújításához, a tető megjavításához szükséges 700 ezer lej megvan, a lebonyolított közbeszerzési pályázat útján már ismeretes a kivitelező is, tehát amint az időjárás megengedi, hozzá lehet fogni a munkálatokhoz.

– A jövőbeli tervekről mit tudna elmondani?

– Április 1-jén a kultúrotthonban meg akarjuk szervezni a borkóstolót, ugyanott, június 9-ére tervezzük a hagyományos gazdatalálkozó megszervezését. Idén a művelődési ház belső felújítását tervezzük, amit Ioan Sorin Negrei polgármester is támogat. Ugyancsak a művelődési ház előtti teraszt térkővel burkoljuk, illetve a műúttól a teraszig aszfaltburkolattal ellátott autóparkolót kívánunk oda építeni. Ugyanakkor a nyári színpad elülső részére is tervezzük egy 60-70 centis korlát építését. Ha belefér a költségvetésbe, a nyári színpad fölé is tetőt kívánunk építeni. Idén önerőből folytatódik Vinga község mindhárom települése utcáinak a zúzott kővel történő burkolása, a majláthfalvi templom elé térkővel burkolt autóparkolót építenek, de a kultúrotthon is új kerítést kap. A takarításra és a háztartási hulladék elszállítására szerződést kötöttünk a temesvári RETIM vállalattal, amely áprilistól a lakossággal egyéni szerződéseket köt a szelektív hulladékgyűjtésre.

 

Beszélgetésünkbe Péró Tamás RMDSZ megyei ügyvezető elnök, megyei tanácsos is bekapcsolódott, aki hozzáfűzte:

– Az utóbbi években, amikor a Majláthfalva utcáira nem került aszfaltburkolat, térköves járda sem volt, de a templom is felújításra szorult, elég szomorú benyomást keltett a falu. Most azonban az RMDSZ által megszerzett megyei tanácsi támogatás jóvoltából a falu felemelkedett arra a fejlettségi szintre, amit megérdemel. Majláthfalvára 2016-ban 20 ezer lej érkezett a templom felújítására, 100 ezer lejt költhettek a kultúrotthon felújítására és 385 ezer lej jutott községi utaknak a korszerűsítésére. 2017-ben, ugyancsak megyei tanácsi támogatás jóvoltából 87 ezer lej jutott a kultúrotthonra, a Monostortól Temes megyébe vezető út korszerűsítésére 300 ezer lej, illetve 15 ezer lej a Majláthfalvi Napnak a támogatására. Mivel 2018-ban Arad Megye Tanácsának a költségvetése 40%-kal kisebb az előző évinél, ugyanolyan százalékban kevesebb jutott az önkormányzatok támogatására is, ráadásul községi utakat egyáltalán nem finanszíroznak idén. Egész Arad megyében 9 millió lej jutott volna támogatásra, amiből a magyarság valamivel több, mint 1 millió lejnyi támogatást kaphatott volna, csakhogy ezt a megyei tanács a megyei rangú utaknak a javítására különítette el, de arra sem elég. Ezzel együtt, idén 42 ezer lej jutott a jelzett fenlaki útnak a folytatására, illetve 13 ezer lej az idei Majláthfalvi Napnak a támogatására.

– Mi a véleménye az elmondottakról? – kérdezem újra Andresz Józsefet.

– Igaza van az ügyvezető elnök úrnak, hiszen az RMDSZ hathatós támogatásának a jóvoltából, az elmúlt 3 évben gyökeresen megváltozott Majláthfalvának az arculata. Miközben a rendszerváltástól 2016-ig csak a főutca volt leaszfaltozva, az utóbbi három évben további 5 utca kapott aszfaltburkolatot, de járdákat is korszerűsítettünk, a templom, a kultúrotthon és az iskolaépület javítására, felújítására is futotta. Majláthfalva tehát tényleg felemelkedett arra a fejlettségi szintre, amit megérdemel.

– Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'