JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 13.50
Közvita a Városházán

Már háborognak az állatvédők

Már háborognak az állatvédők
Már háborognak az állatvédők

Viharosnak ígérkező közvitát tartanak november 15-én, csütörtökön 15 órai kezdettel az aradi Városházán. A rendezvény középpontjában többek között a közterületen kóborló gazdátlan állatok helyzete áll, ugyanakkor a kutyatulajdonosok számára is tartogatnak egy s mást. A Mária királynő (Regina Maria) Teremben sorra kerülő nyilvános eseményen a 2011/208. sz. határozatot módosító, illetve kibővítő tervezethez lehet majd hozzászólni. A jelen levő polgárok által a helyszínen megfogalmazott ötleteket, ellenvetéseket továbbítják az aradi önkormányzat képviselőtestületének, áll a polgármesteri hivatal szerdai sajtóközleményében.

A városban kóborló gazdátlan állatok helyzetét is szabályozó 208. sz. határozatot olyan szigorításokkal kívánja kibővíteni az önkormányzat, melyekkel az állatvédők egy része nem ért egyet. A 27. cikkely értelmében például szigorúan kitiltják a kutyákat a piacok, vásárok területéről, a szórakozóhelyekről, a közintézményekből, a játszóterekről, temetőkből, strandokról, üzletekből (kivételt képeznek a kutyás szaküzletek), illetve minden olyan helyiségből, melyek bejáratán ki van függesztve a „Kutyát behozni tilos” tábla. A 30. cikkelynek megfelelően a gazdiknak kötelességük eltakarítani a közterületről a háziállat okozta szennyezést. (Ez egyébként teljesen elfogadott európai követelmény.) Ennek értelmében az állattulajdonosnál kell legyen legalább egy gyűjtő-zacskó, illetve egy minimum 0,5 literes vízzel teli palack, amivel adott esetben lemoshatja kedvence ürülékét.

Borsos pénzbírságra számíthat, aki a közterületen megeteti, illetve ételt helyez ki a kóbor állatok számára (lásd a tömbháznegyedekben már bevált szokásnak számító macskaetetést).

A gazdátlan állatok elszaporodását visszaszorítani hivatott tervezetet tehát csütörtökön 15 órai kezdettel fogják megtárgyalni.

A határozattervezet egyébként tanulmányozható a Csanádi-palota közönségszolgálatánál (5-ös szoba), illetve a polgármesteri hivatal www.primariaarad.rohonlapján. Közvetlen link a dokumentumhoz: http://www.primariaarad.ro/stirea.php?sid=2808

Bővebb információ a 0257/281-850-es (278-as mellék) telefonszámon.

A határozattervezet testületi elfogadása után a polgároknak már nem lesz lehetőségük változtatni annak tartalmán, így akit érdekel a téma, ne hagyja ki a rendezvényt, melyen nyíltan vállalhatja (sőt jogában áll elmondani) véleményét.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'