Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 11., 21.57
Elkezdődött az Opera homlokzatának felújítása

Marad a Duiliu Marcu tervezte neobizánci homlokzat

Elkezdődtek az Opera homlokzatának felújítási munkálatai (Pataki-fotó)
Elkezdődtek az Opera homlokzatának felújítási munkálatai (Pataki-fotó)

A temesvári városháza megrendelésére végre elkezdődött az Opera (hivatalos nevén Kultúrpalota) homlokzatának a felújítása. Aki abban reménykedik, hogy az 1872–1874 között Fellner és Helmer osztrák műépítészek tervei alapján neoreneszánsz stílusban emelt színházépület visszanyeri eredeti külsejét, csalódni fog: a homlokzat-felújítás Duiliu Marcu román sztárépítész tervei alapján történik, aki az 1920-ban immár második alkalommal leégett színházépület homlokzati részét neobizánci stílusban újratervezte.

A homlokzat felújítást 3 919 405 lej plusz áfa költséggel valósítja meg egy helyi építkezési vállalkozó, aki hazai és vietnámi munkásokkal dolgozik. Első körben megerősítik a 145 éves színházépület alapozását, majd hozzálátnak a homlokzatot burkoló travertin lapok átvizsgálásához, illetve cseréjéhez. Az új travertin lapokat a temesvári és a bukaresti Műemlékvédelmi Hatóság jóváhagyásával fogják kiválasztani a széles kínálatból. A kivitelező azt ígéri, hogy egy év alatt elvégzi a munkát, amennyiben a burkoló lapok kiválasztásáról időben megszületik a döntés.

Csütörtök reggel a munkások hozzáláttak az Opera tér díszkő burkolatának felszedéséhez a színházépület körül, majd utána leásnak 6 méter mélységben, hogy átvizsgálják az épület alapozását, amit ahol szükséges, betoninjektálással fognak megerősíteni. A homlokzat burkolatának eltávolításához kb. 40 nap múlva lát hozzá a kivitelező.

Az egykori Ferenc József színház homlokzatának a felújítása kapcsán megoszlanak a vélemények: sokan az eredeti neoreneszánsz homlokzat helyreállítását választanák, mások a neobizánci homlokzatra esküsznek, mert szerintük az Opera épülete ebben a formájában lett Temesvár egyik jelképe. Az Opera erkélyének és előterének az 1989-es temesvári forradalom idején is jelentős szerepe volt, a forradalmárok itt olvasták fel a spontán módon megalakult politikai alakulat programját és döntéseit a több tízezres tömegnek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'