JelenHaz
Vasárnap, 2019. február 24., 02.50

Március 15-e Nagyenyeden

 
2012. március 16., 19.51
Péntek

A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tartotta központi március 15-i ünnepségét a Fehér megyei RMDSZ. 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett eseményen jelen volt Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, Kováts Krisztián, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, Sorin Bumb, a Fehér Megyei Tanács alelnöke, valamint Mihai Josan, Nagyenyed polgármestere.

Székely István főtitkárhelyettes az összefogás fontosságát hangsúlyozta ünnepi beszédében. „Tiszteletre méltó, hogy március 15-én félre tudjuk tenni a meglévő ellentéteket, és közösen ünnepelhetünk a történelmi iskola falai között. Választások előtt állunk, a magyar képviselet megtartása és erősítése pedig olyan cél, mely összefogásra kell sarkaljon minket” – mondta.

Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét Kováts Krisztián, az RMDSZ Fehér megyei elnöke tolmácsolta.

„Az általános emberi eszményeket minden nép csak saját nemzeti sajátosságain át közelítheti meg, március 15-e nemzetünk szabadságszeretetét jelképezi” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az ünneplőket Szőcs Ildikó igazgató, aki beszédében kifejtette: az 1848–49-es szabadságharcok idején az iskola értékes könyvtárának, valamint a tanszereinek nagy részét elpusztították, de a kollégiumban már 1850-ben, a romok között megkezdték a tanítást negyven elemi és nyolc gimnáziumi tanulóval.

Az ünnepségen az iskola dísztermében átadták a Simon László- és a Molnár Árpád-díjakat a Bethlen Gábor Kollégium diákjainak. Simon László-díjban Vincze Éva Boglárka, Szilágyi Renáta, Kolumbán Szende, Szakács Anita, Takács Szende Noémi, Váradi Robert diákok részesültek kiemelkedő közösségépítő szerepükért, a Molnár Árpád-díjat Farkas Orsolya, Bakó Boglárka és Magyari Melinda tanulóknak nyújtottak át.

A megemlékező ünnepség a Református Vártemplom udvarán lévő Széchenyi István emléktábla koszorúzásával zárult.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'