JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 13.38

Március 15-i megemlékezések Krassó-Szörényben

Oravica, Arany-emléktábla
Oravica, Arany-emléktábla

Az idén is szokás szerint ünnepeltük az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját. Koszorúzás, megemlékezés és ünnepi műsor volt megyénk négy városában. Mindenhol felolvastuk Kelemen Hunor RMDSZ-elnök üzenetét a romániai magyarokhoz.

Oravicabányán március 14-én, az Arany János-emléktáblánál koszorúztunk, majd a katolikus parókián és a Régi Színház halljában folytatódott a megemlékezés a helyi 48-as eseményekről. Jelen voltak a helyi hatóságok részéről Bota Ionel színházigazgató, Barbes Daniela a polgármesteri hivatal képviseletében, és Bozgan Doru főépítész.

15-én  Makay Botond Ruszkabányán koszorúzott Maderspach Károly szülőházánál és sírjánál. Resicabányán koszorút helyeztünk el a kereszthegyi Herglotz-emlékműnél.

Délután Boksánbányán szokás szerint a katolikus temetőben a 48-as emlékműnél koszorúztunk. Theer József elszavalta a Szózatot, majd Német Emese, Borbély József és Szabó József énekeltek. Az ünneplés a Kultúrházban folytatódott népdalokkal.

Az eseménysorozat Resicabányán tetőzött délután a Magyar Művelődési Házban. Az ünnepi műsort Bálint Erzsébet, a Platanus Egyesület elnöke és Német Emese megbízott városi RMDSZ-elnök vezette. A Hóvirág Daloskör az ünnephez illő énekeket adott elő, többen – Székely Zsolt, Őz Júlia, Seres Adél, Bálint Erzsébet és Benkő Réka óvónő – szavalatukkal járultak hozzá a megemlékezéshez.

Tóth János


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'