JelenHaz
Csütörtök, 2019. július 18., 01.33

Máris változtatnának a legújabb módosításon

Az érettségiről van szó, mely idén nagy változáson ment át, ugyanis egy tavalyi határozat értelmében két részre szakították: februárban tartották a szóbeli vizsgákat, júniusban pedig az írásbelit. Úgy tűnik azonban, hogy valami miatt ez mégsem felel meg a szaktárcának, hiszen egy új tervezet szerint jövőben júniusban szerveznék a szóbeliket, júliusban pedig az írásbeliket. Idén egyébként azért hozták előre a szóbeli vizsgákat, hogy a diákoknak több idejük maradjon felkészülni az írásbeli felmérőre.

Érthetetlen ez a lépés, hiszen a diákok, tanárok még hozzá sem szokhattak a most első ízben gyakorolt módosításhoz, a tanügyminisztérium a 2018/2019-es tanévben ismét változtatna az érettségi menetrendjén.

A tervezet – melyet közvitára bocsátottak – a következő menetrendet írja elő a 2018/2019-es tanévre: május 27–31.: beiratkozás az érettségi nyári szessziójára,

május 31.: tanévzárás, június 3–4.: román nyelvi kompetenciák szóbeli felmérése, június 5–6.: anyanyelvi kompetenciák szóbeli felmérése, június 7., 10–11.: digitális készségek felmérése, június 12–13.: idegen nyelvi kompetenciák felmérése. Az írásbeli érettségi tervezett menete: július 1. – román nyelv és irodalom, július 2. – anyanyelv, július 3. – a profilnak megfelelő kötelező tantárgy,július 4. –  a profilnak megfelelő választható tantárgy. Az eredmények kifüggesztése és fellebbezések fogadása július 8-án lenne, július 9–12. között a megóvott dolgozatok újrajavítása, a végleges eredményeket július 13-án hoznák nyilvánosságra.

A Konstancai Diákok Szövetségének volt elnöke, Constantin-Alexandru Manda a román sajtónak nyilatkozott ezzel kapcsolatban, és már most követeli, hogy amennyiben a vizsgák menete így marad, szereljenek fel klímaberendezést a vizsgatermekbe.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'