https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 16., 23.20
Ünnep síppal, dobbal, nádihegedűvel

Másfél évszázados a temesvári közszállítás

Nicolae Robu temesvári polgármester egy látványos jelenetben: ma már érdekesebb és ritkább egy ló kantárját fogni, mint egy szuperautó volánja mögött ülni (Fotó: tion.ro)
Nicolae Robu temesvári polgármester egy látványos jelenetben: ma már érdekesebb és ritkább egy ló kantárját fogni, mint egy szuperautó volánja mögött ülni (Fotó: tion.ro)

150 éve, 1869. július 8-án indult el a Bega-parti városban, Temesváron a lóvasút, az egykor Magyarország királyi székhelyeként is szolgált Temesvár első tömegszállítási járműve, a ló vontatta kocsi. Manapság, amikor az ország nyugati részének legnagyobb, s az egész Románia lélekszámában harmadik, egyik legdinamikusabban fejlődő városa „fuldoklik” a személy- és egyéb gépjárművek forgalma miatt, elég nehezen képzelhető el a másfél évszázaddal ezelőtti állapot, amikor lovak vontatta, a mostani közszállítási eszközökhöz képest minimális befogadóképességű kocsik (igaz, a mostaninál nagyon sokkal kisebb létszámú közösségben) szállították az utazó közönséget. Nincsenek adataink arról, milyen gyakorisággal, időközökben, csak feltételezhető: az akkori (mellesleg bürokráciájáról is híres) Osztrák–Magyar Monarchiában az előírt menetrendet be is tartották.

Mindenesetre annak nagy pompával történt megünneplése, amolyan népünnepély keretében hétfőn délután és este, hogy a mai Románia területén a temesvári (és nem valamely ókirálysági) lóvasút volt az első tömegszállítási eszköz, figyelemre és dicséretre méltó; semmilyen közösségnek nem lehet valós értékelési támpontja, ha a múltat elfelejti, nem veszi figyelembe.

***

A hétfői ünnepség egyik-másik kommentátor szerint kicsit a Kusturica-filmek hangulatára emlékeztetett. A kocsihúzó lovakat fúvószenekar vezette fel, majd egy régi villamos követte, de volt konfettieső és a szokásos dicshimnuszok sem hiányoztak, írja a főter.hu. Nicolae Robu temesvári polgármester ígéretet tett arra, hogy a városvezetés ugyanolyan nyitott lesz a fejlődésre, mint annak idején elődei voltak.

Márpedig, ez az igazság, a temesvári városatyák az utóbbi jó másfélszáz században mindig nyitottak voltak a fejlődésre.

A lovak vontatta kocsikat 1899-ben villamosokkal helyettesítették, majd szintén úttörőként 1942-ben felavatták az első romániai trolibusz vonalat a bánsági városban. Ma Robu polgármester azzal dicsekedhet, hogy a Béga-parti romániai nagyvárosban hétféle (!) tömegközlekedési eszköz áll (hogy nem csak neki köszönhetően, az más kérdés) a lakosság rendelkezésére: villamos, autóbusz, minibusz, trolibusz, hajó (a Bégán – az egyik legújabb, nemrégiben, tavaly feltámasztott), bérelhető kerékpár, roller.

Temesvár a lóvasút 150. évfordulóján túl azt is ünnepli, hogy akkor, másfélszáz éve, 1869-ben indult el a teherszállítás is a Béga-csatornán.

A pompás felvonulás után ingyenes szabadtéri koncertekkel folytatódott az ünnep.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'