JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.42
A Magyar Kultúra Napja Kisjenő-Erdőhegyen

Mátyás királyról is megemlékeztek

A hatodikos diákok együtt szólaltatták meg a Himnuszt
A hatodikos diákok együtt szólaltatták meg a Himnuszt

Idén 29. alkalommal ünnepelték világszerte a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulón ötödik alkalommal került sor a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezésre: Együtt szaval a nemzetcímmel. Január 22-én, hétfőn mi is csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez. A tornateremben gyülekeztek iskolánk diákjai, a legkisebbektől a nyolcadikosokig, akik pedagógusaik: Biró Margit, Csáki Margit, Gál Éva Gabriella, Hevesi Laura, Ion Laurențiu, Máté Erzsébet, Papp József, Pálfi András, Poteraș Ramona, Pusztai Matild társaságában részt vettek a nemzeti megemlékezésen, amelynek célja, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápoljuk és továbbadjuk kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.

    Sime Judit történelem szakos tanár bevezetője után, nyolc hatodik osztályos tanuló Kovács Norbert, Milák Kevin, Molnár Petra, Molnár Tamara, Miscuta Valentin, Novák Alexandra, Nuica Lavínia, Oláh László tolmácsolták a jelenlévőknek a Himnuszt, majd sor került az Együtt szaval a nemzetprogram másik két versének előadására is. A rendezvény második felében Mátyás királyra emlékeztünk, mivel 2018 Mátyás-emlékév, születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából. Bemutatásra kerültek a magyar történelem leghíresebb és legismertebb uralkodójához kapcsolódó képek. A mesék, mondák hősére, az emlékezetben bölcs és igazságos királyra egy felolvasott mesével is emlékeztünk. Az esemény a Himnuszeléneklésével zárult.

    Iskolánk képviselői ezután Ágyára látogattak, az Olosz Lajos Általános Iskola és az aradi Szabadság-szobor Egyesület által megrendezett könyvbemutatóra. Nagy Gizella Pitypang című, gyermekverseket tartalmazó könyve került bemutatásra, amelyet Ódry Mária festőművész illusztrált. Köszönjük a meghívást, a tartalmas előadást és a szeretetteljes vendéglátást! Köszönjük Papp József tiszteletes úrnak iskolánk, közösségünk iránt tanúsított mindenkori jóindulatát! Köszönjük, hogy együtt emlékezhettünk és ünnepelhettünk a Körösközben!

 

Sime Judit


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'