Szerda, 2018. december 19., 17.55

Medievalia kiállítás nyílt a Várbástyában

A Medievalia kiállítás megnyitója
A Medievalia kiállítás megnyitója

A temesvári Várbástya Multifunkcionális Központjában március 13-án, kedden nyílt meg a Medievalia című kiállítás, ahol a Művészeti Egyetem Restauráció-Konzerválás szakos hallgatóinak míves munkáit láthatják az érdeklődők. Dr. M-Kiss Hedy Restauráció szakos előadótanár tanítványainak alkotásait dr. Gabriel Kelemen műkritikus méltatta.

A Várbástya termeiben középkori kódexek miniatűr illusztrációiból és textíliákból ihletett alkotásokat láthatunk, amely textília alapra, a kollázs, a hímzés és a festés technikájával készültek. „24 restaurátor szakos hallgató 40 munkáját állítottuk ki, amelyeknek középkori tematikájuk van és a diákok kreativitása, művészeti érzéke, egyéni látásmódja tükröződik bennük – nyilatkozta a Nyugati Jelennek M-Kiss Hedy. – Az itt látható munkák lehetőséget adtak a restaurátor szakos hallgatóknak arra, hogy gyakorolják a textíliák restaurációs technikáját, a türelmes, aprólékos, precíz munkát, a hagyományos színező anyagok használatát. A restaurálás egzakt és tudományos jellegű munka, a restaurátoroknak vegyészi, fizikusi, biológiai és művészettörténeti ismeretei kell hogy legyenek, de érteniük kell a rajzhoz és a festészethez, kromatikához is, ezért kilógnak a sorból a Művészeti Egyetem hallgatói közül”.

A látványos, középkori kódexeket és textíliákat eredeti formában bemutató kiállítás március 25-ig tekinthető meg a Várbástya Multifunkcionális Központjában.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'