https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 14.58
Kettős ünnep Rákosdon

Még emlékeztek a végváriakra

Még emlékeztek a végváriakra
Még emlékeztek a végváriakra

Jó húsz évvel ezelőtti, de még mindig élénk emlékeket elevenített fel a rákosdi magyar közösség körben a hétvégén itt táncoló végvári Csürdöngölő tánccsoport.

Bár a színpadra lépő 12 Temes megyei fiatal ezúttal jár először Hunyad megyében, az előadás során kiderült, hogy a rákosdi magyarok szívesen emlékeznek most is a hajdani végvári tánccsoport közel 20 évvel ezelőtti előadására. Azóta sokan megfordultak  már a falu színpadán. A néhány éve itt szolgáló Batizán Attila református lelkipásztor közösség-kovácsoló igyekezetének köszönhetően az utóbbi években rendszeressé váltak a  néptánc előadások. Voltak itt a csernakeresztúriak, a dévai Szent Ferenc alapítvány táncosai, s most, a tavaly alakult HIKE (Hunyad megyei Keresztény Egylet) pályázatának köszönhetően meghívhattunk egy távolabbi csoportot is – magyarázza az ifjú lelkész.

Igaz, a végváriak sem sokat kérették magukat. Eljöttünk jó szívvel és ezután is szívesen jövünk, akárhova hívnak, mondta a vastapsot kiérdemlő előadást követően Păştean Erika, a Csürdöngölő vezetője. Beszélgetésünk során kiderült, hogy a színpadra álló fiatalok csupán a „látható elemét” jelentik az együttesnek, hiszen a szülők éppoly lelkesen dolgoznak a tánccsoport érdekében, sajátkezűleg készítve el valamennyi vidék táncrendjéhez illő ruhát. Rákosdon öt gyönyörű viselet került bemutatásra: a kalotaszegi román és magyar táncok, szatmári, méhkeréki, marossárpataki és szilágysági táncok kapcsán. Ez utóbbi táncrend első ízben került bemutatásra nagyobb közönség előtt – magyarázta a rákosdiaknak Păştean Erika, az előadást meg-meg szakító „öltöző-szünetekben”.

A helybelieknek a Csürdöngölő előadása kettős ünnepet jelentett. A néptáncra kiéhezett falubeliek ugyanis teljesen felújított művelődési otthonban nézhették végig az előadást. Winkler Gyulának köszönhetően a román kormány 120 ezer lejjel támogatta a rákosdi, bósi és alpestesi kultúrotthonok rendbetételét. Ennek köszönhetően itt a faluban is gyönyörűen megújult ez az épület, ami tulajdonképpen a magyar közösségnek a háza, hiszen szinte csak mi használjuk ezt különböző kultúrrendezvényekre – mondta Batizán Attila lelkész. Félmondat erejéig azt is elárulta, hogy hamarosan újra szeretnék indítani a helyi néptánccsoportot is, itt a kultúrházban. Erre már ígéretünk van az önkormányzat részéről, hogy támogatni fognak, s remélem lesz elég kitartás a fiataljainkban is, hogy az utóbbi próbálkozásnál hosszabb életű legyen a leendő tánccsoport – mondta a lelkész. Szavait elégtétellel hallgatta Păştean Erika, aki szerint nem ez lenne az első alkalom, hogy előadásuk nyomán olyan erős lelkesedés kap szárnyra egy-egy magyar közösségben, amely hosszútávra megalapozza a helyi hagyományápolást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'