Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 00.23
Szent Kristóf ünnepe Déván

Megáldották az autókat

Szent Kristóf július 25-i ünnepéhez kapcsolódóan, első ízben került sor vasárnap a dévai Szent Antal-plébánián az autók és vezetőik megáldására.

Fr. Főcze Bonaventúra plébános kezdeményezésére, az autókat a Szent Antal-templom kertjében sorakoztatták fel, ahol szentmise után rövid szertartásra került sor. Szent Kristófot a római katolikus hagyomány a 3. évszázadban élt ókori keresztény vértanúként tartja számon, aki kánaánita létére, Jézussal való találkozása nyomán tért keresztény hitre, melyet a későbbiekben Lükiában terjesztett, s melyért Decius római császár lefejeztette. – Kristóf magas, erős termetű ember lévén, a legnagyobb urat kívánta szolgálni. Előbb a királyhoz szegődött, de felismerve a földi hatalom esendőségét, tovább keresett. Egy nagy folyó mentén lakó remete ajánlatára a folyón átkelni kívánó embereket segítette. Jókora botjára támaszkodva vitte át őket a sodró áron. Egy alkalommal egy kisgyermeket vett a karjára, aki nagyon nehéznek tűnt, és aki a túlparton kinyilatkoztatta isteni létét: maga Krisztus volt gyermek képében. Kristóf ezt követően az Ő szolgálatába állt – ismertette az ókori szent megtérésének történetét Bonaventúra plébános. Elmondta: Kristóf tisztelete a középkorban elhalványult, majd a XVIII. század folyamán főleg német kezdeményezésre éled fel újra. Magyarországon több szobor, oltárkép őrzi emlékét. Kristófot ma az utasok, vándorok, hajósok védőszentjeként tisztelik. Emléknapján több helyen megáldják a vízi járműveket, autókat. A Magyar Autóklub Szent Kristófról nevezte el a díjat, melynek arany, ezüst és bronz fokozatával tüntetik ki azokat, akik a legtöbbet teszik a biztonságos közlekedésért.
Július 28-án Déván is a biztonságos közlekedésért könyörögtek a rövid szertartás résztvevői. Azért, hogy a közutakon figyelni tudjanak egymásra, és aki útra kel, biztonságban, épségben jusson el úti céljához. A könyörgést követően fr. Főcze Bonaventúra megáldotta a templom tövében sorakozó autókat és azok vezetőit.
               

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'