JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 14.44

Megemlékezés a temesvári népfölkelés évfordulóján

Egy cecember 15-ei megemlékezés (archív fotó)
Egy cecember 15-ei megemlékezés (archív fotó)

Folyó év december 15-én, szombaton újból sor kerül Temesváron az 1989-es forradalomra való megemlékezésre Tőkés László egykori temesvári református lelkipásztor, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület előző püspöke, európai parlamenti képviselő részvételével.

Két helyszínen zajlanak az események. 16 órától koszorúzás lesz a belvárosi református templomnál, ahol napra pontosan 29 évvel korábban az egyházközség tagjai és a temesvári magyarok megpróbálták megakadályozni a lelkész és családja erőszakos kilakoltatását. A világi és egyházi hatóságok fellépése ellen kibontakozó tiltakozás, a város más nemzetiségű és felekezetű lakosainak szolidaritása és diktatúraellenes összefogása vezetett el az egész Romániára kiterjedő antikommunista lázadáshoz, a Ceaușescu-rezsim bukásához.

17 órától az Új Ezredév Református Központban (Splaiul Morarilor/Malomárok sor 1B. sz.) megemlékezéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartanak Az 1989-es temesvári népfelkelés öröksége: román–magyar szolidaritás címmel. A rendezvény házigazdája ezúttal is Gazda István lelkipásztor lesz, a meghívott előadók: Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke, Daniel Vighiíró, egyetemi tanár, Ramona Băluțescu közíró, Tőkés László EP-képviselő, Bodó Barna egyetemi tanár. A beszélgetésen részt vesznek az 1989-es emlékbizottság tagjai is, moderátor Szilágyi Zsoltpolitológus, volt temesvári egyetemista. Szeretettel várják a megemlékezőket, érdeklődőket.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'