JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.28

Megemlékezés Déván

Bensőséges hangulatban, politikai felszólalások, hangzatos ünnepi beszédek nélkül emlékeztek ma délben a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban a 13 aradi vértanúra, a kivégzésüket megelőző eseményekre, az egész Európán végigsöprő, XIX. századi forradalmakban, szabadságharcokban kikristályosodó eszmékre.

A Babos Aranka zenetanárnő által megrendezett emlékezés hátborzongatóan idézte fel a világosi fegyverletételt, az aradi kivégzések sorát, melyből a nép emlékezetébe a 13 tábornok mártírhalála vésődött a legmélyebben. Özvegyeik és egy egész nép könnyeivel öntözött sírhantjukon azonban új világ virágzott ki – hirdették az ünnepséget záró gondolatok. Azok az eszmék, melyekért a vértanúk életüket adták, ma már sok vonatkozásban megvalósultak, részévé váltak az életünknek. Ma azonban új kihívások, új harcok elé nézünk, melyben a történelem tanulsága szerint fontos fegyver lehetne kezünkben az összefogás. Erre nagyszerű példa mutatkozott tegnap Déván, ahol a Téglás helybeli diákjai, a vajdahunyadi 6-os Számú Általános Iskola diákságával közösen rendezték meg az október 6-i megemlékezést. Ez apró lépés ugyan, de remélhetőleg követendő példaként hat a felnőtt-társadalomra is.

A dévai megemlékezést különben már vasárnap hasonló jellegű ünnepség előzte meg Vajdahunyadon, ahol a két szórvány-tanintézmény diákjai, szintén közösen emlékeztek a vértanúkra.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'