Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 05.23

Megemlékezések a szórványban

Oravicai megemlékezés
Oravicai megemlékezés

Az idén is megemlékeztünk október 6-ra, A bosszú és a harag napjárajelszó alatt. Október 5-én délután, Oravicabányán az Arany János emléktáblánál koszorúztunk szerény létszámban. 

Ezen a vidéken is több harc zajlott le, Arany János is erre járt ’48 májusában, a Marilla környéki harcok idején. A bánsági együttélésről és ennek hagyományáról a mai napokig Bota Ionel, a Kultúrház magyarul is beszélő igazgatója beszélt.

6-án reggel Ruszkabányán megkoszorúztuk a Maderspach család szülőházán levő emléktáblát és Maderspach Károly sírját, aki vasgyáraiban gyártott lőszerekkel segítette a szabadságharcosokat, ezenkívül felesége kezelte és segítette a sérült harcosokat.

Délután Boksánbányán emlékeztünk a helyi lakosság hősies ellenállására a császári seregekkel szemben, hogy megakadályozzák Resicabánya felé vonulásukat. A központi obeliszknél beszédet mondtak Crecan Dani ortodox pap, a város alpolgármestere, aki koszorút is helyezett a városháza részéről.

A megemlékezés a katolikus temetőben folytatódott Theer József verseivel és énekekkel, az ottani emlékműnél. Az  Aradi vár éneket Vincze-Jancsi Erzsébet adta elő, majd a resicabányai Hóvirág daloskör három tagja, Német Emese, Orbán Balázs és Szabó József katonadalokat énekeltek. Közös dalolással fejeződött be a nap, a Kultúrházban a boksánbányai Bányavirág kultúrcsoport közreműködésével.

Szöveg és fotó: Tóth János


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'