JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.52
Történelmi szerződéskötés

Megépül Temesvár déli körgyűrűje

A CNAIR és a TIRRENA SCAVI képviselői aláírták a déli körgyűrű megvalósítási szerződését (Pataki-fotó)
A CNAIR és a TIRRENA SCAVI képviselői aláírták a déli körgyűrű megvalósítási szerződését (Pataki-fotó)

A Temesvári Megyeházán kedden az Országos Útügyi Társaság (CNAIR) és az olasz TIRRENA SCAVI cég képviselője aláírta a Temesvár déli körgyűrűje tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést. Az áfa nélkül 58 millió euróba (272,433 millió lej) kerülő infrastrukturális nagyberuházás 30 hónap alatt (6 hónap tervezés és 24 hónap kivitelezés) valósul meg.

A Temesvárt dél és délkelet felől megkerülő út hossza 25,69 kilométer, szélessége 10 méter lesz (menetirányonként kb. másfél sáv). Narcis Neaga CNAIR-igazgató azzal indokolta az út szélességét, hogy az előzetes forgalmi becslések szerint jelenleg nem indokolt a 2x2 sávos körgyűrű megépítése. A CNAIR igazgatója kiemelte, hogy a munkálatokra 10 év garanciát vállal a kivitelező, ami komoly minőségi követelményt jelent. Narcis Neaga felháborítónak nevezte, hogy a körgyűrű megépítésére kiírt versenytárgyalás nyertesét már 2017-ben kihirdették, és egy évbe telt, amíg az óvások és pereskedések után véglegessé vált a kivitelező megbízatása.

Călin Dobra Temes megyei tanácselnök szerint történelmi pillanat a déli körgyűrű megvalósításáról szóló szerződés aláírása, amelyre 12 évet kellett várni. „Temesvár déli körgyűrűjének megvalósítása több mint 10 éve minden választási kampánynak az egyik fő témája volt és most végre a gyakorlatban is megvalósulhat” – mondta Călin Dobra. „A szerződés aláírása történelmi pillanat. Bízok benne, hogy 2021-re, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz, elkészül.”

A CNAIR-től kapott információk szerint Temesvár déli elkerülő útján három csomópont (Sági út, Buzási út és Kelet-Temesvár), valamint 8 közúti és vasúti aluljáró/felüljáró és híd, köztük egy Bega-híd lesz a lugosi országút közelében. A körgyűrű Temesvár, Bégaszentmihály, Temessság, Gyüreg, Újmosnica és Győröd határában halad el, a területek kisajátítása folyamatban van. A körgyűrűn a közlekedés sebessége 80 km/óra felett lesz. A körgyűrű megépítésétől a város forgalmának folyamatosabbá tételét, a környezetszennyezés csökkenését és az épületek élettartamának meghosszabbítását várják. A TIRRENA SCAVI cég képviselője a sajtónak elmondta, hogy ennél sokkal nagyobb feladatokkal is megbirkózott az olasz útépítő vállalat, és ha nem lesznek gondok az engedélyeztetésekkel és a tervezéssel, akár határidő előtt (2021 júniusa) is elkészülhet a beruházás.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'