JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 24., 05.22
Egységes félévi dolgozatok

Megírták az elsőt

Ma kezdődött meg a VIII. osztályt végzettek eddigi országos tesztvizsgáját kiváltó, a VII.-esek és VIII.-osok számára megrendezésre kerülő egységes dolgozatok második félévi sorozata.

Az első próbát a nemzeti kisebbségi tannyelvű iskolák tanulóinak kellett anyanyelvi nyelv és irodalomból kiállniuk. Déli 12 órakor országosan valamennyi nyelv esetére a 2-es variánst sorsolták ki a fővárosban.

– Arad megyében minden a legnagyobb rendben zajlott – tájékoztatta kora délután a Nyugati Jelent Maria Orodan megyei helyettes főtanfelügyelő. – Semmiféle rendbontásról nem kaptunk jelentést. A hetedikesek közül magyarul 168-an (173-an jelentkeztek), németül 57-en, szlovákul 32-en (34), a nyolcadikosok közül magyarul 152-en (157), németül 59-en (60), szlovákul 16-an írták meg a dolgozatot. A feladatsort minden iskola elektronikus úton kapta meg, a letöltés és a sokszorosítás zavartalanul ment.

A Csiky Gergely Iskolacsoportban a két hetedik osztály összesen 35 és az egyetlen nyolcadik osztály 21tanulója igyekezett megoldani a szövegértelmezést, nyelvtani elemzést, fogalmazást tartalmazó feladatsort, amely – a többség véleménye szerint – elfogadható nehézségű volt.

A következő dolgozatírásra május 9-én, pénteken kerül sor választás szerint történelemből vagy földrajzból, ám ezúttal csak VIII.-osoknak.

Kiss Károly

Kezdődik a drukk

Ma a  magyar nyelv és irodalomból Fehér megyében 101 hetedikes és 89 nyolcadikos diák fogott tollat, ebből  a nagyenyedi kollégiumban 76-on, Magyarlapádon 24-en, a többiek Torockón és Székelykocsárdon. A vizsgák zökkenőmentes lebonyolítása érdekében 19 kommunikációs központ áll a pedagógusok rendelkezésére, a dolgozatok kijavítását hat iskolában fogják megoldani, kettő Gyulafehérváron, egy-egy központ Nagyenyeden, Tompaházán, Szászsebesen és Balázsfalván lesz.

Szakács Bálint  

Incidensek nélkül

150 magyar és 38 német hetedikes, illetve nyolcadikos diák jelentkezett Hunyad megyében a mai, egységes félévi dolgozatra, amelyen anyanyelvükből kellett vizsgázniuk – közölte lapunkkal Sáfár Csaba, kisebbségi tanfelügyelő. A délutáni órákban még nem történt meg a részvételi arány megyei összesítése, de különösebb incidensről sem érkezett hír a megyéből – mondta Sáfár. Pénteken, a román nyelvből és irodalomból írandó félévin már több mint 10 ezer diák vesz majd részt a megyében.

Gáspár Barra Réka

Több mint 13 ezren vizsgáznak

A ma kezdődött egységes félévi dolgozatírásra Temes megyében 6642 hetedik, illetve 6653 nyolcadik osztályos tanulót várnak, legalábbis ennyien vannak az első félévi beiskolázási adatok alapján. Tegnap csak a nemzetiségi oktatásban részesülők vizsgáztak: magyar nyelv és irodalomból 83 hetedik, illetve 87 nyolcadik osztályos tanulónak kellett megjelennie – tájékoztatott Kiss Ferenc tanfelügyelő, hozzátéve, hogy ezeknek a dolgozatoknak az eredményeit várhatóan csütörtök délelőtt hozzák nyilvánosságra. Vizsga egyébként minden iskolában zajlik, csak a javítás történik központokban; a magyar diákok dolgozatait a temesvári Bănăţeanul Gimnáziumban és a 12-es számú általános iskolában létrehozott vizsgaközpontokban nézik át.

Pénteken csak a nyolcadik osztályosok ülnek asztalhoz, és választás szerint földrajzból vagy történelemből vizsgáznak. Május 13-án, jövő kedden román nyelvből, majd május 16-án, jövő pénteken matematikából már mindkét évfolyam ír dolgozatot.

Pataky Lehel Zsolt

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'