Vasárnap, 2019. február 17., 19.51

Megnyílt az új autópálya-határátkelő!

Megnyílt az új autópálya-határátkelő!
Megnyílt az új autópálya-határátkelő!

 Romániai és magyarországi hivatalosságok jelenlétében szombaton délben Nagylaknál felavatták az első autópálya-határátkelőt Magyarország és Románia között – hivatalos neve: Nagylak II. (RO)–Csanádpalota (HU). Megnyitották ugyanakkor a Pécska–Arad közötti 10 km-es sztrádaszakaszt is, ami két év huzavona és a beruházók cserélgetése után csak most készült el. A nagy horderejű projekt révén végre összeköttetés létesül a romániai A1-es autópálya és az M43 autópálya között, ezáltal Arad és Temesvár lett Románia első két nagyvárosa, melyek csatlakoznak az európai gyorsforgalmi úthálózathoz.  

Román részről a megyei, illetve nagylaki hivatalosságok, valamint a romániai Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) képviselői mellett mégis megjelent Victor Ponta miniszterelnök – műtéte miatt mankókkal –, bár pénteken még úgy lehetett tudni, hogy nem utazik le az eseményre. Orbán Viktor magyarországi kormányfő hiányzott, a magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte. A vendégeket a román zászlót lobogtató romániai határrendőrök sora fogadta.

A határátkelő avatószalagját az európai alapokért felelős Marius Nica (romániai) miniszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes vágta el.

Nem sokkal az avatóünnepség előtt, Victor Ponta román miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta: érzelmi szálak kötik az autósztrádához, ugyanis egyik, anno Pécskán letelepedett felmenője – akit eredetileg Ponte-nak hívtak, majd később Ponta-ra változtatta nevét – a Pécska–Nagylak közötti út megépítésén dolgozott. 

Semjén Zsolt a ceremónián azt nyilatkozta, Magyarország alapvető érdeke jó kapcsolatot ápolni a szomszéd államokkal, és ez vonatkozik Romániára is. A magyar állam célja fejleszteni a határ menti régiókat, ehhez azonban elsősorban infrastruktúra-fejlesztésekre, korszerű úthálózatok kiépítésére van szükség. Hozzátette, az észak-erdélyi autópálya megépülését is várja, hogy végre az erdélyi területeken is áthaladhasson egy gyorsforgalmi út.

Az MTI értesülései szerint a Makó és az országhatár közötti sztrádaszakasz az e-matricás rendszerben 2015 végéig díjmenetesen használható, a 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű tehergépjárművek számára díjköteles.

A 22 hektáron elterülő Nagylak II. határátkelő a Nagyváradi Területi Határrendőrség hatáskörébe tartozik és mindkét irányban tíz-tíz sávos, a hozzájuk tartozó ellenőrző fülkékkel, melyekben román és magyar határrendőrök teljesítenek majd közösen szolgálatot. Ami a határátkelő logisztikáját illeti, a terület teljesen be van kamerázva, az ellenőrző fülkéknél lévő készülékek azonnal regisztrálják a gépjárművek rendszámát, és jelzik, ha lopott kocsikról van szó, ugyanakkor az úthasználati díj kifizetését is ellenőrzik. A határátkelőhöz tartozik többek között egy több mint 100 férőhelyes parkoló a tehergépjárművek számára. Ami a kamionokat illeti, július 15-től kezdődően a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű járműveket többé nem engedik át a régi nagylaki határállomáson. 

Az avatáson elhangzottak értelmében a hatóságok szombaton 15 órakor nyitották meg a közúti forgalom előtt az új határátkelőt, illetve a Nagylak–Arad II-es sztrádaszakaszt (Pécska–Arad).  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: olvas / Vasárnap, 2015. július 12., 11.36 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A hat
Hozzászólt: Gusztirom / Szombat, 2015. július 11., 22.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Alo nene tute la lucru zi de zi 8-10 ore si sa vezi dupa 10 zile da vrei sa sa mai lamuresti PROSTIMEA !!
Hozzászólt: SELEK / Szombat, 2015. július 11., 20.35 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: selekeni@yahoo.com

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'