MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.37

Megnyitják a látogatók előtt a gyárvárosi „Turbinákat”

A három Ganz turbina 100 év után is kifogástalanul működik
A három Ganz turbina 100 év után is kifogástalanul működik

A Colterm távhő szolgáltató részt vesz a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 programban a tulajdonában levő ipartörténeti jelentőségű épületek bemutatásával. Ilyen ipari műemlék a Gyárvárosi Vízmű, népi nyelven a „Turbinák” épülete, amely Európa egyik első vízierőműve és az egyetlen, amelyik 107 évvel átadása után is működik!

A Gyárvárosi Vízmű épületét 2017. december 1-én délelőtt 10 órakor hivatalosan is megnyitják a látogatók előtt. A „Városi Vízerőtelep” épületét Székely László, Temesvár főépítésze tervezte, akinek munkássága máig meghatározza a város arculatát. Az XX. század eleji Magyarország leghatékonyabb vízierőművét bécsi szecessziós stílusban építették meg, tornya egy középkori donjonra (lakótorony) emlékeztet. Az 1909–10-ben felépült ipari létesítményt kívül-belül szecessziós díszitő elemek teszik látványossá. A vízierőművet három Ganz Danubius turbinával szerelték fel, amelyek a mai napig kifogástalanul működnek! Az 1910. május 3-án felavatott Vízmű a Bánság fővárosának akkori villamosenergia-fogyasztását 89%-ban fedezte. A három Ganz turbina teljesítménye összesen 4,132 GW.

A vízerőműben az átadása óta eltelt több mint 100 év alatt csak kisebb javításokra volt szükség. Az épület alapzatát beton-injekciókkal megerősítették, a zsilipeket működtető berendezések házát restaurálták.

December 10-től a „Turbinák” épülete minden vasárnap 10 órától 16 óráig látogatható lesz.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Kaslik András / Csütörtök, 2017. november 30., 21.26 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Pataki Zoltán,

Vigyázzunk egy kicsit a mértékegységekkel.
Ön szerint a három Ganz turbina összteljesítménye 4,132 GW (gigawatt ) vagyis 4.132 MW (megawatt) . Nem hinném, hogy a temesvári Vízmű kapacitása kétszerese lenne a vaskapui vízerőmű kapacitásának, illetve Románia teljes erőmű kapacitásának kb egy harmada itt lenne beszerelve...

Talán 4,132 MW lenne a helyes érték..

A hírnek egyébbként nagyon örülök, diákkorom óta nem jártam arra, most megnézném mégegyszer.

Üdvözlettel,

Kaslik András
Okl. villamosmérnök, Arad

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'