JelenHaz
Péntek, 2019. augusztus 23., 08.33
Megújulóban a Geszthy Ferenc Társaság

Megoldáshoz közelít a Téglás tűzvédelmi engedélye

Varga Károly, a Geszthy Ferenc Társaság elnöke, Széll Zoltán alapító alelnök és Kocsis Attila Levente alelnök a szervezet történetét, célkitűzéseit felelevenítve keresték a megújulási, megerősödési le
Varga Károly, a Geszthy Ferenc Társaság elnöke, Széll Zoltán alapító alelnök és Kocsis Attila Levente alelnök a szervezet történetét, célkitűzéseit felelevenítve keresték a megújulási, megerősödési le

Megújulási, frissítési szándékkal hívta össze közgyűlését december 27-én a dévai Geszthy Ferenc Társaság. A dévai és Hunyad megyei magyar oktatás felélesztése végett 2003-ban alapított civilszervezet tevékenysége a Téglás Gábor Elméleti Líceum indítása körül érte el csúcspontját. Óriási energia-befektetéssel, minden elképzelhető pénzforrás megmozgatásával és széleskörű összefogás megteremtésével sikerült létrehozni a dévai magyar oktatási központot. Az immár 11 éves tanintézmény működtetése azonban újabb és újabb kihívások elé állítja a közösséget, az iskola vezetőségét, a Geszthy Ferenc Társaságot és mindazokat, akik felelősséget éreznek a tanintézmény iránt. – Rendszeres pályázással, lobbival igyekszünk folyamatosan kezelni azokat az anyagi gondokat, melyek a bentlakás fenntartása, ingázási költségek, szükséges épületjavítások stb. kapcsán adódnak. Vannak azonban pillanatok, amikor erőnket felülmúló kihívással szembesülünk, mint jelen esetben is, amikor az iskola, június 30-ig szóló ultimátumhoz kötött tűzvédelmi engedélyének megszerzéséhez 150 000 lejre van szükségünk. Úgy érzem, ennek megoldásához szélesebb körű összefogásra van szükség – fogalmazott Kocsis Attila Levente iskolaigazgató. 

Varga Károly, a Geszthy Ferenc Társaság elnökeként elmondta: a kezdeti lelkesedés után a civilszervezetnek szüksége van egy újabb megerősítésre a közösség és támogatók részéről, ahhoz, hogy a továbbiakban is el tudja látni az eredeti célkitűzéssel járó feladatokat.

A közgyűlésen jelen lévők egyértelműen megerősítették: a szóban forgó civilszervezetre szükség van, és mint az iskola épületének társtulajdonosát, illetve részbeni fenntartóját, teljes körű támogatásukról biztosították. A közgyűlésen két új taggal is bővült a társaság, és döntés született arról, hogy a közeljövőben állandó alkalmazásban lévő személyt bíznak meg a szervezet ügyeinek intézésével. A február közepére tervezett következő közgyűlésig pedig rendezni kívánják a tagság sorait, felkérve mindenkit, hogy a jelképes tagdíj befizetésével jelezze a társasághoz való tartozásának szándékát.

A jelenleg égető kérdésként felmerült tűzoltósági engedély anyagi fedezésére a közgyűlésen jelen lévő két RMDSZ-tanácsos, dr. Máté Márta és Pogocsán Ferdinánd elmondta: a szükséges 150 000 lejből az önkormányzat már kifizetett 53 ezer lejt, melyből fedezni tudták a szakértői felmérés költségeit. A további összegre pedig, mely az épületnek a  Communitas- és Geszthy-tulajdonban lévő részére vonatkozik, szintén önkormányzati támogatást fognak igényelni, lévén, hogy a tűzvédelmi engedély fenntartási költség, hiszen elengedhetetlen az iskola működéséhez.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'