JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.46

Megvannak a temesi RMDSZ EP-képviselőjelöltjei

Sipos Ilona, Marossy Zoltán és Farkas Imre a temesi RMDSZ idei első sajtótájékoztatóján (Pataki-fotó)
Sipos Ilona, Marossy Zoltán és Farkas Imre a temesi RMDSZ idei első sajtótájékoztatóján (Pataki-fotó)

A Temes megyei RMDSZ első idei sajtótájékoztatóján Marossy Zoltán megyei elnök támogatásáról biztosította Kelemen Hunort, az RMDSZ országos elnökét, akinek újraválasztása nem kétséges a kolozsvári kongresszuson. Marossy Zoltán a temesi szervezet támogatta EP-képviselőjelöltek nevét is nyilvánosságra hozta.

 

Az RMDSZ sajtótájékoztatón Marossy Zoltán megyei elnök, Farkas Imre temesvári alpolgármester és Sipos Ilona temesvári tanácsos válaszoltak az újságírók kérdéseire. A Temes megyei RMDSZ négy EP-képviselőjelöltet támogat, akiknek személyéről kedden döntött a helyi szervezet vezetősége: a Temesváron egyetemet végzett Winkler Gyula (Hunyad megye), az RMDSZ-nőszervezetek támogatta Hegedüs Csilla (Kolozs megye), az aradi születésű Sógor Csaba (Hargita megye) és a marosvásárhelyi születésű Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára. Ami Kelemen Hunor jelölését illeti egy újabb RMDSZ-elnöki mandátumra, Marossy Zoltán így fogalmazott: a jelenlegi elnök egyensúlyt teremtett az RMDSZ-en belül, amelynek tagsága távolról sem olyan homogén, mint ahogy azt a kívülállók gondolják. „Kelemen Hunor volt az egyetlen országos RMDSZ-vezető, aki, amikor hozzánk látogatott, tudta, hogy mi bánságiak vagyunk” – mondta Marossy Zoltán. A Temes megyei RMDSZ 18 küldöttel vesz részt a kolozsvári RMDSZ-kongresszuson.

A sajtótájékoztató napirendjén volt a tájainkon tapasztalt vallási diszkrimináció, ami a húsvéti szabadnapok kiadása területén nyilvánul meg, elsősorban egyes multinacionális vállalatoknál. „A törvény kimondja, hogy minden keresztény ember szabadon ünnepelheti a húsvéti ünnepeket, nagypénteket, húsvét második napját, valamint pünkösd második napját. A gyakorlatban csak az ortodox vallású keresztények számára szabadok a húsvéti és pünkösdi ünnepnapok, a nyugati keresztények számára egyes magáncégek nem biztosítják a szabadnapokat, a költségvetési intézményekben pedig be kell pótolni az ünnepnapokat – mondta Marossy Zoltán. – Mi arról döntöttünk, hogy konzultálunk ez ügyben a magyar közösség tagjaival, és attól függően, hogy milyen válaszokat kapunk, fel fogunk lépni a vallási diszkrimináció ellen vagy nem. Szerintünk ezt a kérdést rendezni kellene, hiszen a törvény biztosítja minden felekezet számára a húsvét és pünkösd szabad megünneplését, sőt, a törvény szerint a muszlim vallásúak is kivehetik a számukra ünnepnek számító szabadnapokat.”


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'