Vasárnap, 2018. december 16., 20.46
Nyolcadikosok képességfelmérőjének próbavizsgái

Megyeszerte több iskola részt vesz a bojkottban

Archív felvétel. A Csikyben idén elmarad a nyolcadikosok képességfelmérőjének szimulálása (fotó: csikygergelyarad.ro)
Archív felvétel. A Csikyben idén elmarad a nyolcadikosok képességfelmérőjének szimulálása (fotó: csikygergelyarad.ro)

Mivel sem a kormány, sem a parlament két házának elnöke nem válaszolt a pedagógusok követeléseit tartalmazó beadványra, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) bojkottra buzdította a pedagógusokat a nyolcadikosok március 5-én elkezdődött országos képességfelmérőjének próbavizsgáját illetően – adta hírül az elmúlt hétvégén a FSLI. A közleményben többek között az is olvasható, hogy az ország 28 megyéjének 1100 oktatási intézményében döntöttek úgy a szakszervezeti tagok, hogy nem vesznek részt a nyolcadikosok próbavizsgáján a héten.

A FSLI többek között azt kéri a kormányhoz és a két házelnökhöz intézett beadványában, hogy mondjanak le a kilátásba helyezett iskola-összevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok megszüntetéséről, valamint hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét. Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében – amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz – a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.

Mintegy válaszként a FSLI bojkottra buzdítására az oktatási minisztérium március 4-én a köztelevízióban és írásos közleményben is felhívást intézett a pedagógusokhoz, hogy a tanulók érdekében tegyenek le az országos képességfelmérő bojkottjához hasonló „radikális” kezdeményezésekről, hiszen ily módon a diákokon bosszúskodnak, és nyilvánvalóan ez nem vezet megoldáshoz.

A FSLI azt állítja, hogy a kezdeményezést, a próbavizsgák bojkottját az érdekvédelem országos vezetősége és a szülői egyesületek országos szövetsége is támogatja, ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy a március 19–22. között zajló próbaérettségit is bojkottálni fogja, amennyiben időközben nem történik előrelépés.

„Arad megye 95 tanintézményében vannak tagjaink, 45 iskolából kaptuk azt a visszajelzést, hogy szakszervezeti tagok nem vesznek részt a héten zajló próbavizsgákon” – nyilatkozta Dănuţ Ieneşescu, az Aradi Demokratikus Tanügyi Szakszervezet (SDI) elnöke.

A megye egyetlen magyar tannyelvű középiskolája, a Csiky Gergely Főgimnázium is csatlakozott az országos bojkotthoz.

 „Úgy gondoltuk, hogy ha nem tartjuk meg a próbavizsgákat, akkor az egyfajta figyelmeztetés a minisztérium felé a kéréseinkről, elvárásainkról, hiszen vannak nekünk is jogaink, és lássák, hogy kiállunk értük. Ennek a bojkottnak azért nincs olyan nagy hatása a diákokra, persze jó lett volna, ha megtörténik az eredeti formájában, hogy a gyerek beleélje magát a vizsgába, de ami vele jár, az a hatalmas adminisztratív munka, meg a tanárokat óráról kivenni, ennek nem látjuk értelmét. Inkább most megtartjuk rendesen az óráinkat, aztán majd, ha megkapjuk a tételt minden tanár megíratja a dolgozatot órán, anélkül, hogy hatalmas nagy felhajtást kerítene körülötte. Hogy ennek lesz-e eredménye, nem tudjuk, lehet, ha éppen azért nem fognak felfigyelni rá, mert csak egy szimulálásnak a bojkottálása. Meglátjuk” – mondta el a Nyugati Jelennek Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A próbavizsgák célja egyébként az, hogy megismerkedjenek a diákok az eljárásokkal, illetve felmérjék tudásszintjüket és korrigálják az esetleges hiányosságokat.

A nyolcadikosok – azokban az iskolákban, ahol nincs bojkott – március 5-én román nyelv és irodalomból, március 6-án matematikából vizsgáznak, március 7-én pedig a tanulók anyanyelvi képességeit mérik fel. Az eredményeket március 16-án teszik közzé.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'