Vasárnap, 2018. december 16., 12.09
Március 15-i megemlékezés Szászvároson

Méltóan a piros-fehér-zöld jegyében

A Menyhárt Ernő és Rita felkészített diákok piros-fehér-zöld zászlókkal. Akárcsak az előző években, idén is méltóan emlékeztek a Szabadságharcra
A Menyhárt Ernő és Rita felkészített diákok piros-fehér-zöld zászlókkal. Akárcsak az előző években, idén is méltóan emlékeztek a Szabadságharcra

Akárcsak az előző években, a szászvárosi maroknyi magyarság idén is méltóan emlékezett a magyar Szabadságharcra. Az ünnepségre a vasárnapi istentisztelet után került sor a református gyülekezeti teremben, ahová római katolikusok is átjöttek, hogy együtt ünnepeljenek református nemzettársaikkal együtt.

Az ünnepség elején Fülöp Béla, a szászvárosi RMDSZ-szervezet elnöke köszöntötte az ünneplő magyarokat, majd az Árpád-házi Szent Erzsébet gyermekotthon és a helyi iskola magyar tagozata gyerekeinek verses-dalos előadása következett. Melyen az elemi iskolás gyerekek Petőfi Sándor 1848–49-es tevékenységét mutatták be, a március 15-i budapesti eseményektől egészen a segesvári csatáig. Szerelméhez, Júliához írt leveleiből olvastak fel, verseit szavalták el, s nyilván a Nemzeti dal sem maradhatott el.

Menyhárt Ernő, az Árpád-házi Szent Erzsébet gyermekotthon igazgatója és felesége, Rita ezúttal is kitettek magukért, szépen felkészítették a gyerekeket, piros-fehér-zöld nemzeti zászlókat készítettek, méltó ünnepséget szerveztek, ami kiemelkedő teljesítmény, tekintettel arra, hogy a gyermekotthon ifjai között kevés a magyar, legtöbbjük nem a családban, hanem a gyermekotthonban tanultak meg magyarul.

A mócföldi Brádon, a Szabadságharc idején nagy véráldozatot hozó szórványmagyarság is megemlékezett a 170 évvel ezelőtti korszakos eseményekről, szintén a református templomban, istentisztelet után.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'