JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.17

Mentőöv a gyárvárosi zsinagógának

Fotó: panoramio.com
Fotó: panoramio.com
Kívülről még mindig impozáns, de a szakértők szerint rendkívül leromlott állapotban van a régió egyik legszebb neológ zsinagógája, a temesvár-gyárvárosi, amely az 1890-es években épült Baumhorn Lipót építész tervei alapján, a mór és az itáliai reneszánsz építészeti stílusokat ötvözve. A zsinagóga adminisztrálását most átveszi a temesvári Polgármesteri Hivatal, amely 2021-ig felújítja és előadóteremként fogja hasznosítani a következő 40 évben.

A helyi zsidó közösség a műemlék épületet 2009-ben a Temesvári Nemzeti Színháznak adta át 35 évre, akik vállalták, hogy felújítják és színháztermet alakítanak ki benne. A tervek ugyan elkészültek, de a színházteremből nem lett semmi. A Városháza, a temesvári Nemzeti Színház és a zsidó közösség képviselői most tárgyalóasztalhoz ültek, és abban egyeztek meg, hogy a Polgármesteri Hivatal átveszi a gyárvárosi zsinagóga adminisztrálását, és felújítja a végveszélyben levő műemlék épületet. A zsinagóga rehabilitálásával és előadóteremként történő hasznosításával a Városháza eleget tesz a Kulturális Stratégiában vállalt kötelezettségének is, amely szerint létrehoz egy nagy méretű előadótermet 2021-ig. A Nemzeti Színház átadja a városnak a zsinagóga rehabilitálási tervét, amely elvállalta ennek megvalósítását.

A gyárvárosi zsinagógát 1899-ben avatták fel Telbisz Károly akkori polgármester jelenlétében. Ez Baumhorn Lipót zsidó építész egyik legjelentősebb alkotása, csak a szegedi zsinagóga szárnyalja túl, amely a szakirodalom szerint „a világ talán legszebb zsinagógája”. A gyárvárosi zsinagógát 1985-ben zárták be, mert már akkor nagyon rossz állapotban volt és azóta tovább romlott az állapota. Most az mentheti meg a műemlék épületet, hogy Temesvár 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz és a városnak szüksége van nagy befogadóképességű előadótermekre.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'