https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 16.30
Néptáncosok bálja Végváron

Merre ropják?

A szegedi Karórágó együttes zenéjére járták
A szegedi Karórágó együttes zenéjére járták

Temes – A Szeged Táncegyüttessel együttműködő, annak szakmai irányítása alatt tevékenykedő Temes megyei magyar néptáncegyüttesek javára szerveztek jótékonysági bált szombat este Végváron, a „bánsági néptáncmozgalom bölcsőjében”. A helybéli Csűrdöngölő és Szederinda, a dettai Búzavirág, a lugosi Gyöngyvirág, a temesvári Eszterlánc és a zsombolyai Délibáb csoportok tagjainak, illetve szülői közösségeinek rendezett mulatság bevételét a táncműhelyek megsegítésére ajánlották fel.

Nagy Albert, a Szeged Táncegyüttes vezetője, a bánsági néptáncmozgalom egyik újraélesztőjének szavai szerint a táncosoknak is szükségük van egy olyan estére, amikor a sok fellépés és turné után nem „dolgoznak”, hanem szórakozásból táncolhatnak, felszabadulva, akár népviseletben, akár farmernadrágban, népzenére vagy lakodalmas muzsikára. Emellett kiváló alkalom volt a rendezvény a csoportvezetők találkozójára, szakmai beszélgetésre, a járható út megtalálására, a jövőtervezésre, amiről az együttesek műsora után tanácskoztak, miközben a kultúrotthon nagytermében javában tartott a bál. Az együttesek zöme ugyanis nemcsak viharos sikereket arat, hanem megoldásra váró problémákkal néz szembe: utánpótlás-nevelés, illetve a ruhák varratásához, a turnék szervezéséhez szükséges pénz előteremtése a legfájóbb pontok.

A különböző néptáncműhelyek közti közeledésről, az együttműködésről, a középiskolában Temesváron tanuló (merthogy csak itt van magyar nyelvű oktatás ezen a szinten) vidéki táncosok gyakorlási lehetőségéről is szó esett, illetve arról, hogy Kaba Gábor polgármester szándéka szerint Zsombolya is bekapcsolódna a hagyományos végvári tánctáborok szervezésébe (például a kezdőket ott oktatnák). Nagy Albertnek szilárd meggyőződése, hogy a néptáncnak a hagyományápoláson kívül közösségkovácsoló ereje is van, ezért is kellene megtalálni a támogatási formákat: néhány településtől eltekintve az együttesek a hiányt a lelkesedéssel, és a szülők önzetlenségével, áldozatvállalásával pótolják, de ez sem mehet a végtelenségig.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'