JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 09.53
Dolgos-mókás feltöltődést nyújtott a farsang

Mesebeli mulatság

A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban kedden az elemista kisdiákok zárták az idei farsangot. – Mint a mesékben, hét nap, hét éjjel tartott a farsangolás nálunk. Már a február végi Mátyás-napi mulatság megadta a hangot, aztán a felnőttek bálja következett, ahol a Örökségünk Őrei programban részt vevő diákjaink, a marosnémeti Gyulay-kastély őrzői korabeli ruhákban élesztették fel a  hajdani kastélyi bálok hangulatát. Február utolsó napján került sor a nagysikerű Carnaval-Farsang-Fasching rendezvényünkre, amely magyar, német és román farsangi hagyományokat elevenít fel évről évre, országos rangú tevékenységgé nőve ki magát. És most itt állnak mulatságra készen a mosolygós elemisták, akik szintén nagy izgalommal készültek a farsangra – mutatott körbe a Hupikék törpikékkel, csokoládé-emberkékkel és sok-sok aranyos mesefigurával telt aulában Balogh-Botár Károly-Csaba igazgatóhelyettes, aki örömmel köszöntötte a farsangoló gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket, illetve mindazokat, akik az iskolában meghirdetett nyílt napra érkeztek. Elmondta: a tanintézményben zajló színes rendezvények nem jöhetnének létre a hűséges támogatók: a Kőműves Kelemen Szülői Bizottság, a dévai önkormányzat és Pogocsán Ferdinánd alpolgármester, Winkler Gyula EP-képviselő, valamint a dévai Corvin Kiadó nélkül. A farsangi rendezvényen idén immár másodszor került a támogatók élére az Auchan Retail Rt., amely ezúttal is ajándékcsomagot biztosított valamennyi fellépő kisdiák számára.

Balogh-Botár Károly-Csaba a rendezvényt követően azt is hangsúlyozta: az egyhetes mulatozás közben is komoly munka zajlott az iskolában. A tanórák mellett a középiskolások rendszeresen részt vesznek a Rose program által biztosított ingyenes konzultációkon, amely a tizenkettedikesek esetében akár heti tíz plusz órát is jelent az érettségi tantárgyakból. – Reméljük, ez jelentősen hozzájárul majd az idei érettségi sikeréhez, fogalmazott az igazgatóhelyettes. Majd elmondta: a farsangolás közepette sikerült partnerséget kötni egy neves trentói (olaszországi) tanintézménnyel is, amely a turizmus szakon tanuló téglásbeli diákoknak biztosít majd elit szakmai képzést. Közben lezajlott a Fürkész helyesírási verseny, a magyar tantárgyverseny megyei szakasza, az Erdélyi Magyar Matematikaverseny országos döntője, a temesvári Talentum verseny, melyeken  mind-mind szép eredményt értek el az iskola diákjai. Márciusban további megmérettetések állnak a diákok előtt, de ma a vidám mulatságra összpontosítunk – mondta az igazgatóhelyettes.

És hát mulatozásból is jelesre vizsgáztak a téglásbeli elemisták és persze a tanító nénik, akik nem mulasztották el az alkalmat, hogy maguk is jelmezt öltsenek és kisdiákjaikkal közösen mókázzanak a színpadon. Az első és második osztályosok közös produkciót adtak elő, a harmadikosok két rövid jelenetet is színpadra vittek (saját rendezésben!), a többi osztályközösségben pedig szabad volt a vásár, mindenki azt ölthetett magára, amit szíve diktált. Így aztán Lúdas Matyitól a Pókemberig és Hóvirágocskától a kaszás halálig mindenki felvonult az iskola aulájában. Ám a bemutatkozással nem ért véget a mulatság. A tanító nénik táncos játékokkal ízleltették meg tanítványaikkal a farsangi bálok hangulatát. Az Osváth Piroska tanítónő által vezetett mókázást fánkevés követte, több száz fánk fogyott el. A diákság és a közönség egyaránt jóllakhatott az iskola szakácsai által készített farsangi finomsággal. A habot a tortán az Auchan felkínálta ajándékcsomagok jelentették. A gyermekeknek talán már nem is lehetett volna tovább fokozni az örömét.

Így az idei farsang is vígan zárult Déván.  A hamvazószerdával beköszönő böjti időre sok-sok pozitív élményt, energiát gyűjthettek be a diákok, szüleik, úgyhogy jöhet egy újabb, még munkásabb időszak, további versenyekkel, vizsgákkal, kihívásokkal!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'