JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 13.50

Mester József Tamás könyvének bemutatója

 
2018. december 12., 18.07
Szerda

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör december 11-én, kedden délután tartotta soron kívüli munkaülését a Megyei Könyvtár Astra Termében. A rendezvényen került bemutatásra Mester József Tamás Alkony című nemrég megjelent verseskötete. A szerző negyedik könyvét a kör szakmai előadója, dr. Brauch Magda ny. tanár, prózaíró mutatta be a költészet szerelmeseinek. A kötet címe – Alkony – az alkotó idős korára utal, hiszen ilyen című költemény nem szerepel a versgyűjteményben.

A méltató találóan jegyezte meg, hogy intellektuális gondolati lírával van dolgunk, mely gondolkodásra készteti az olvasót. A könyv témája széles skálán mozog: a magyarságtudattól egészen az emberiség átfogó kérdéseiig mindenféle téma szerepel.

A recenzens elsőként Az Ember című versciklust méltatta részletesen. Ismertette magányát, elidegenedési érzését, pesszimizmusát, kiábrándultságát, tárgyilagosan leplezve le a gőgöt, kapzsiságot, az álszentséget, mely napjainkban a társadalomban uralkodik. Tetszéssel mutatta be a ciklusban található szerelmes verseit is.

A világ című ciklusából kiemelte történelmi tárgyú költeményeit, melyek Heródes, Nagy Sándor, Napóleon, Lenin, Hitler, Sztálin gazságait ábrázolják. Pozitívan értékelte továbbá a költő tájverseit, melyek gyönyörűséget nyújtanak minden olvasónak. Politikai tárgyú munkáiról sem feledkezett meg, a fasizmus, a bolsevizmus, a kommunizmus, az internacionalizmus ecseteléséről.

Magam című versciklusából szerelmes verseit emelte ki, melyek őszinték, hitelesek, szenvedélyesek, romantikusak, békességet fakasztók, néha kissé erotikusak anélkül, hogy az irodalmi közízlést megsértenék. A méltató minden versciklusból megemlített néhány költeményt.

Az irodalmi délutánt megtisztelte jelenlétével a Pécskai Hagyományőrző Polgárok Egyesülete. Egyik képviselője, Schwartz Károly a költő Valamikor című versét olvasta fel, majd Hevesi József egyházi közíró, Czernák Ferenc ny. ezredes és Brittich Erzsébet képzőművész-író folytatták a sort egy-egy vers bemutatásával, végül maga a szerző olvasott fel nagy sikerrel.

Az utolsó szó jogán Mester József Tamás köszönetet mondott dr. Brauch Magdának, a Tóth Árpád Kör közösségének, a pécskai polgármesternek, a Budapesti Batsányi Művésztársaságnak, a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek, a kolozsvári Agora Literară szerkesztőségének és a Román Írók Ligájának. 2019-ben a költőnek egy másik kötete kerül bemutatásra.

 

Regéczy Szabina Perle


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'