MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 04.49
Milyen időjárás vár az őszi vetésekre?

Meteorológiai előrejelzés januárra

2018 januárjában a mezőgazdászok az időszaknak megfelelő hőmérsékletre számíthatnak az ország legtöbb részén, miközben a középső, az északi és az észak-keleti vidékeken a hőmérséklet alacsonyabb lehet a sokévi átlagnál. A mezőgazdasági területeken a csapadék az átlagosnál többnek ígérkezik. Ezzel együtt, rövid időszakokra, bizonyos helyeken nem kizárt a szélsőségesen alacsony hőmérséklet, illetve csapadék megnyilvánulása.

Ami a termőföldet illeti, annak nedvességtartalma kielégítő, illetve optimálishoz közelít az őszi búzavetések esetében a mezőgazdasági területeteken. A talajban vízhiány elszigetelten jelentkezhet asz ország délkeleti, keleti és nyugati területein.

Ebben az időszakban az őszi vetések, illetve gyümölcsfák és a szőlő vegetációs szünetben maradnak a mezőgazdasági terület nagy részén. Az őszi vetéseknél hótakaró hiányában vagy 10 centinél vékonyabb hótakaró esetében, a levegő hőmérsékletének -7– -15 Celsius fokra vagy alá történő süllyedés esetén fennállhat a levelek hegyének a megfagyása vagy dér általi megcsípése. Az idejében talajba juttatott őszi vetések általában könnyebben átvészelik a téli fagyokat, míg a későn elvetettek többet fognak szenvedni, sérülékenyebbek lesznek.

Az idejében elvetett őszi repcének ebben az időszakban növekedni fognak a levelei, de komolyabb fagyok esetén részleges vagy teljes fagykár is jelentkezhet bennük.

Az időszakos mezőgazdasági meteorológiai előrejelzések tájékoztató jellegűek, 60-65%-os pontossággal készülnek, ezért 7-10 naponként, 1-3 napos előrejelzések elkészítésével lehet a hatékonyságukat 87-95%-osra javítani – olvasható az Országos Meteorológiai Intézet folyó év januárjára megfogalmazott előrejelzésében. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'