MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.49

Michael Kleinra emlékeznek

Nagyméretű megemlékezést tervez február 2-án a vajdahunyadi önkormányzat Michael Klein halálának 25. évfordulója alkalmával. A kohászváros fociszurkolói minden évben megemlékeznek a legendás Corvinul egykori csapatkapitányára.

Utcai felvonulás idén is lesz (12.30-kor kezdődik), majd 13 órakor megkoszorúzzák Klein új szobrát, melyet korábbi mellszobra helyén állítanak fel, a nevét viselő stadion bejáratánál. A szoborállítás után a protestáns temetőbe vonulnak, ahol virágokat helyeznek el a fiatalon elhunyt focista sírjánál. Délután 15.30-tól a Traian Lalescu Gimnázium sporttermében öregfiúk focimeccsre kerül sor, melyen a nyolcvanas években legendás vajdahunyadi Corvinul és a román nemzeti fociválogatott korabeli tagjai mérkőznek meg. A rendezvénysorozatra valószínűleg eljön Vajdahunyadra Mircea Lucescu, aki a Corvinul edzője volt a nyolcvanas évek elején, és aki felfedezte Kleint. Ott lesz Jenei Imre is, akinek irányítása alatt Klein is játszott a román nemzeti válogatottal az 1990-es világbajnokságon. Eljönnek Klein egykori vajdahunyadi csapattársai is, mint például Mircea Rednic, Ioan Andone, Romulus Gabor vagy Ioan Petcu. A megemlékezésen nyilván részt vesznek az elhunyt focilegenda családtagjai is.

Az erdélyi szász Michael Klein 1959. október 10-én született a Szeben megyei Omláson (németül Hamlesch, románul Anmaş). 1977 és 1988 között a Corvinul játékosa, illetve csapatkapitánya volt, 1988 és 1990 között a bukaresti Dimano, 1990 és 1993 között pedig a németországi Bayer Uerdingen játékosa. 1981 és 1991 között 90-szer szerepelt Románia válogatottjában, mellyel részt vett az 1984-es Európa-, illetve az 1990-es világbajnokságon. 1993. február 2-án, 33 évesen hunyt el szívinfarktusban, edzés közben, németországi klubcsapatánál. Noha túl korán jött halála Németországban érte, örök álmát ősei földjében, Erdélyben, a vajdahunyadi magyar reformátusok és unitáriusok, illetve szász evangélikusok által közösen használt protestáns temetőben alussza.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'