JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 16., 05.14
Közlekedés-biztonság a téli időszakban

Mikor és milyen téli gumiabroncsokat használjunk?

A tél minden évben meglepi az autósokat és a hóeltakarítókat
A tél minden évben meglepi az autósokat és a hóeltakarítókat

A Közlekedési Rendőrség, a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal és a német Delticom gumiabroncs kereskedő cég képviselői részvételével, az Adam Müller Guttenbrunn Ház konferenciatermében bemutatták a Közlekedés-biztonság a téli időszakban című szórólapot a temesvári sajtónak. 

A találkozó résztvevői azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy mikor és milyen téli gumiabroncsokat használjanak az autósok a téli időszakban, a közlekedés-biztonság javítása érdekében.

Gheorghe Moldovan közlekedési rendőrtiszt a bevezetőben elmondta: annak ellenére, hogy az utóbbi években csökkent a közlekedési balesetek száma, az Európai Unióban Románia a második helyen áll az egymillió lakosra jutó halálos közlekedési baleset számát illetően (94), csak Litvánia tesz tűl rajtunk egymillió lakosra jutó 100 halálos balesettel. „A balesetek oka döntő többségben a túl nagy sebesség. Akkor közlekedünk biztonságos sebességgel, ha teljes mértékben uraljuk az autót! Ez a biztonságos sebesség  a téli útviszonyok, a gépkocsi felszereltsége és sofőr tapasztaltsága függvényében akár 10-80 km/h között is változhat!” – mondta Moldovan rendőrbiztos úr. Téli útviszonyok közepette tilos a kanyarban fékezni, a rendőrök a motorfék használatát ajánlják az autósoknak.

Mikor kötelező a téli gumiabroncsok használata? „Havas, csúszós, jeges úttesten kötelező a téli gumiabroncsok használata, évszaktól függetlenül – mondta a rendőrtiszt – a törvény nem köti időszakhoz (pl. november 1.–április 1.) a téli gumik használatát. A tél beállta minden évben meglepi az autósokat és a hóeltakarítókat egyaránt. A legnagyobb a felelőssége a személyszállító vagy veszélyes anyagokat is szállító cégeknek: ha súlyos baleset történik nem megfelelő gumiabroncsok használata miatt, akkor akár a szállítási cég cégtulajdonosát is felelősségre vonhatják. A téli időszakban hatványozottan fontos, hogy jól működjön az autó ablaktörlője, a szélvédők párásodását gátló berendezés, a klimaberendezés stb. mert ez növeli a vezetés komfortját és biztonságát. Amikor télen hosszú útra indulunk, ne feledkezzünk meg a láncokról, a hólapátról, a zsákocska homokról sem.” Fontos, hogy nyáron nyári, télen téli gumiabroncsokat használjunk. A téli gumiabroncsok nyári használatuk esetén annyira elkophatnak, hogy a következő télen már nincsen meg a kritikus 4 mm-es profilmélység. A gumiabroncs kereskedő cég képviselője szerint a téli gumi vásárlásakor a DOT-számra is figyelni kell, ami az abroncs gyártási időpontját jelöli, a 3 évnél régebben gyártott abroncsokat ő nem ajánlaná a vásárlóknak. A rendőrbiztos úr szerint a megfelelően használt és időben lecserélt téli gumiabroncs akár 4-5 évig is kitarthat, amennyiben az autó tulajdonosa 10 000 km-nél kevesebbet közlekedik a járművével egy évben.

Mint a fentiekből kiderül, a biztonságos közlekedés a téli időszakban anyagi áldozatokat követel a cégektől és a magánszemélyektől egyaránt, hiszen az autó felkészítése a téli időszakra nem olcsó mulatság.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'