JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 11.41
Kórustalálkozó Déván

Mily gyönyörűséges a testvérek egysége

Mily gyönyörűséges a testvérek egysége
Mily gyönyörűséges a testvérek egysége
A testvéri egység áldását méltató 133. zsoltár szellemében került sor immár második alkalommal a dévai református templomban a helyi kórusok adventi találkozójára. Rátoni Csaba református lelkipásztor meghívására az ünnepi alkalmon fellépett a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum Pimpimpáré kórusa, a Páduai Szent Antal-plébánia ifjúsági kórusa, az Anastasis ortodox kórus, a Szivárvány Nyugdíjasklub kórusa, valamint a Dévai Református Egyházközség kórusa.

A zsúfolásig telt templomban a város számos közössége, gyülekezete, intézménye képviseltette magát. Az ortodox egyház részéről jelen volt Gurie püspök, aki a helyi lelkészek és kántorok kamarakórusának fellépésével lepte meg az egybegyűlteket. De jelen volt Florin Nicolae Oancea polgármester és Pogocsán Ferdinánd alpolgármester is, akik kiemelt fontosságúnak nevezték az egység szellemében zajló adventi rendezvényt. Az Úr születésének küszöbén ez a normalitás példája. Ez a mi Erdélyünk – utalt a kórustalálkozóra közösségi oldalán a polgármester.
A fellépőket Csatlós Erzsébet Zsófia tanítónő konferálta fel, megemlítve, hogy 136 évvel ezelőtt, pont ezen a napon, december 16-án született a nagy magyar zeneszerző, zenetudós, Kodály Zoltán, akinek méltó születésnapi ajándéka e kórustalálkozó.
Lengyel Izabella, aki a fellépők közül három kórust vezetett, a közösségi tölteten túl nagyra értékelte az est zenei gazdagságát is. 
– Minden műfajból hallhattunk a ma esti harmonikusan összeállt műsorban. Kezdték a kicsik az ők egyszerű gyermekdalaikkal, amelybe egy kis modernséget is csempésztünk. Aztán ott volt az idősebbek kórusa, akik hozták a régi bukovinai székely és más népi hangzású karácsonyi énekeket. Hatalmas élmény volt számomra az ortodox kórus, amely a különleges szláv hangzást szólaltatta meg, gyönyörű feldolgozásban. És az ifjak éneke, akik felszabadultan, gitárkísérettel daloltak az Úr eljöveteléről.  Házigazdaként a református kórussal a hozzánk közelebb álló zsoltár típusú énekekre építettük a repertoárunkat, de régi karácsonyinépdal-feldolgozást is megszólaltattunk, illetve egy kis barokk muzsikával pezsdítettük fel az előadást. Úgy gondolom, ha előzetesen egyeztettünk volna, akkor sem sikerül ennyire színes zenei mozaikot összeraknunk – értékelt a karvezető.
Rátoni Csaba lelkipásztor az egység gondolatát emelte ki. – Manapság mindenfelé a különbségekről beszélnek. Hajlamosak vagyunk arra figyelni, ami elválaszt minket. Az időset a fiataltól, a különböző nemzetiségű, vallású embereket egymástól. De úgy érzem, Jézus Krisztus mindannyiunkat összeköt és az általa, a benne való találkozást, egységet sikerült ma este itt megélnünk és ezért nagyon hálás vagyok – fogalmazott a lelkipásztor.
A Várjuk EGYÜTT az Urat néven meghirdetett kórustalálkozó a Csendes éj közös eléneklésével, majd a Melite Református Gyülekezeti Házban szeretetvendégséggel zárult.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'