Péntek, 2018. október 19., 01.52
Millenniumi templombúcsú a Magyarok Nagyasszonya ünnepén

„Mindannyian Isten angyalai lehetünk családunk, munkatársaink, közösségünk számára”

A búcsús szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes celebrálta
A búcsús szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes celebrálta

Október 8-án, vasárnap ünnepelte a temesvár-gyárvárosi római katolikus egyházközség a Millenniumi templom búcsúját. A gyárvárosi plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901-ben. A vasárnapi búcsús szentmisét ft. Kapor János plébános meghívására Böjte Csaba ferences szerzetes celebrálta.

A Magyarok Nagyasszonya, a templombúcsú és a jeles vendég tiszteletére a gyárvárosi hívek zsúfolásig megtöltötték a hatalmas templomot. „A Magyarok Nagyasszonyát, mennyei édesanyánkat ünnepeljük ezen a napon – mondta a szentbeszéd során Böjte Csaba ferences szerzetes – az ő tiszteletére gyűltünk ma össze, aki valamennyiünknek a gondját viseli.” Nap mint nap Máriához fohászkodunk az Üdvözlégy Mária kezdetű imánkkal, amelynek első sorai Gábriel arkangyal üdvözletét idézik: „Üdvözlégy, Mária, malaszttal teljes, 
áldott vagy te az asszonyok között”. Böjte atya a szentbeszéd során Gábriel arkangyalra irányította a figyelmet, aki szeretettel, tisztelettel szólította meg a riadt Máriát, és arra búzdította, bátorította, hogy teljesítse Isten akaratát. „Mindannyian isten angyalai lehetnénk családunk, munkahelyünk, közösségünk, számára – mondta Böjte atya – milyen jó lenne, ha Isten angyalához hasonlóan egymást vigasztalnánk, bátorítanánk, lelkesítenénk, segítenénk egymásnak talpra állni, ahelyett, hogy lemondóan legyintenénk, hogy ilyenek vagyunk, nem vagyunk jók semmire.” Az atya röviden felidézte a dévai ferences kolostor és a Szent Ferenc Alapítvány 25 éves történetét, amely 1992-ben, a rendszerváltás utáni „össze-vissza kusza világban” kezdődött. „Akkor meglátogattak engem egy bécsi közösség képviselői, akik vigasztaltak, bátorítottak és egy nagyobb összeggel segítettek. Huszonöt évig kitartottak a Szent Ferenc Alapítvány mellett, az ő támogatásukból fogadtam be az első gyermekeket, főztem nekik krumplipaprikást, és megvettem az első takarókat, hogy ne fázzanak. Ők számomra Isten angyalai voltak abban a kusza, össze-vissza világban, azt mondták segítünk, ne szomorkodj, ne keseredj el, gyere oldjuk meg a gondokat, bajokat. Indulj el, Csaba testvér az Isten útján és az Úr megsegít. Most 25 év elteltével  kétezer gyereknek tudok enni adni, tanszereket vásárolni nekik. Nagyon sok gyermeket bíztattam, bátorítottam ez alatt az idő alatt és lám, egyik-másik milyen szépen talpra állt, elindult, családja van és munkahelye. A jóisten nevében szólok hozzájuk és a lelkesítő, bátorító szó mindig meghozza az eredményét.” Csaba atya arra bíztatta a híveket, hogy bíztassák, bátorítsák, lelkesítsék egymást és akkor valamennyiünk sorsa jobbra fordulhat.

A búcsús szentmise végén a hívek együtt énekelték el nemzeti imánkat és a Boldogasszony anyánk kezdetű régi magyar himnuszt. A Millenniumi templom előtti téren az Eszterlánc néptáncegyüttes Százszorszép csoportjának műsorát tapsolhatták meg a templombúcsú résztvevői, akik jellegzetes farsangi játékkal a Dél- Alföldi Cucorkával örvendeztették meg az egybegyűlteket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'