MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 19.11

Mindannyian potenciális függők vagyunk

Mindannyian potenciális függők vagyunk
Mindannyian potenciális függők vagyunk

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség jelenségének önmagában nincs pozitív, vagy negatív értéke, jelentését a kontextus adja.

A világban kismillió függőség, szenvedélybetegség van: drog-, alkohol-, nikotin- és egyéb pszichoaktív szerek által kiváltott függőség, aztán vannak a kényszerbetegségek, szex- és szerelmi függőségek, munkaszenvedély, játékszenvedély, számítógép/internet/televízió-függőség stb.

A szenvedélybetegség – másként addikció – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen.

Szerencsés esetben idejében felismerjük magunkon vagy másokon már az első jeleket, és szakemberhez fordulhatunk és fordulunk is segítségért.

Kalóz János György pszichológus, addiktológus függőségben lévő, vagy függőségtől szenvedő emberekkel foglalkozik. A kolozsvári Báthory Prevenciós Iroda vezetője a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület meghívására a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tartott előadást december 13-án.

Tulajdonképpen nem is előadás volt, hanem egy jó kis beszélgetés szülők, pedagógusok részvételével, a téma leginkább a kábítószer, mint jelenség volt, hiszen annak ellenére, hogy bárkiből válhat függő, mégis a tinédzserek a legveszélyeztetettebbek.

„Hál’ Istennek kiléptünk a tabuból, kezdtük elfogadni, hogy ez a jelenség létezik, és nem az a megoldás, hogy a fejünket a homokba dugjuk, hanem az, hogy foglalkozunk vele, beszelünk róla, nem félünk tőle” – mondta bevezetőként Kalóz János, aki maga is szerfüggő volt.

„A témát úgy kell megközelíteni, ahogy van. Nem kell kertelni, sunnyogni, finomkodni. Ki kell mondani. A média még mindig kicsit démonizálja, úgy állítja be, hogy a kábítószerek az ördög teremtményei, katasztrofális dolgok. A valóság az, hogy ez nem így van! Ahhoz, hogy a gyerekek, tinédzserek megértsék az egész kontextust úgy, ahogy az van – a függőséggel együtt –, kell ismerni a jó oldalát is, mert akár belátjuk, akár nem, van jó oldala is. Az ember, ha kipróbálja például a marihuánás cigit, nagy többségben az bejön, akkor hogy lehet rossz?” – indította a beszélgetést a szakember, aki aztán részletesen belement a tinédzsereket, szülőket, pedagógusokat leginkább érintő kérdésekbe.

A résztvevők kérdéseinek is köszönhetően a témát kellőképpen kicsomagolta, felboncolta, körbe lett járva rendesen, és a közönség visszhangja alapján mindenki megkapta a választ a kérdéseire.

Elgondolkodtató, hogy amíg kismillió függőség, és rengeteg függő ember van, addig Romániában nagyon kevés rehabilitációs központ van. Magyar nyelvű mindössze egyetlen, ami a Maros megyei Magyarózdon, a Pekri-kastély átépített magtárában működik. A káros szenvedélyektől függők terápiás otthonában együtt kezelnek alkohol-, drog-, játékfüggőt egyaránt, ami nem feltétlenül vezet sikerhez, javuláshoz – mondta el Kalóz János György.

Hogy szülőként – és nem csak – mikre kell odafigyelnünk, illetve hogyan előzhetjük meg a bajt, és számos egyéb kábítószerrel kapcsolatos kérdésre kaptunk még választ az est folyamán.

A csíkszeredai születésű addiktológussal készült interjút egy következő lapszámban olvashatják.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'