Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 16., 17.10
Patricia Iusztin festőműhelye

„Minden gyerek művésznek születik”

A művésznő három tanítványával
A művésznő három tanítványával

Rendhagyó eseményre invitált meg a napokban Patricia Iusztin festőművész, akinek munkáit a temesvári magyar képzőművészek közös tárlatain ismerhették meg olvasóink. Egy látványos gyermekrajz- és festménykiállítás záróeseményére került sor a temesvári Pro Armia Galériában, ahol 4-5 évestől 9-10 éves gyerekekig állították ki meglepően színvonalas alkotásaikat.

 

A gyerekcsapat, köztük a művésznő Júlia nevű kislánya Patricia Iusztin műhelyében ismerkedett meg a rajzolás, a képzőművészet és a művészettörténet alapfogalmaival, másfél év alatt kiválóan megtanultak rajzolni, festeni, gondolataikat kifejezni, művészeti öteleteiket megvalósítani. „Játékkal indult az egész a festőműhelyemben, a kislányom elhozta néhány barátnőjét és játékból rajzolgatttunk, festegettünk. Amikor a szülők látták, hogy milyen ügyesen festenek nálam a kicsik, még elhoztak néhány gyereket, így indult a nyári festőiskolám. Előbb-utóbb az életünk részévé vált a közös alkotás, a gyerekek is, én is alig várjuk, hogy újra találkozhassunk és együtt dolgozhassunk” – nyilatkozta a művésznő.

A Pro Armia Galériában az utóbbi egy évben született több száz alkotást  – skicceket, tanulmányokat, különféle technikával készült rajzokat, akvarelleket, akril- és olajfestményeket – láthattunk, amelyek csodálatos mozaikká összeállva borították be a galéria falait. „A munkákat a témájuk szerint csoportosítottam, de vannak a különböző művészeti irányzatokat képviselő alkotások is. A találkozóinkon művészettörténeti ismereteimet is megosztottam a gyerekekkel, albumokat nézegettünk, a kubizmussal, szürrealizmussal, a Bauhaus iskolával, az absztrakt festészettel ismerkedtünk. Vannak olyan tehetséges gyerekeim, akik nem szeretik a kubizmust, inkább jól sikerült portrékat készítenek. A művészeti anatómia alapismereteit is elsajátítottuk ” – mondta Patricia Iusztin, aki igyekszik mindent átadni a kis festőinasoknak, amit hét év művészeti egyetem alatt tanult. „A gyerekek maguktól kiválasztódtak, csak azok maradtak meg a tanítványaim között, akik tényleg szeretik a festészetet és az alkotás örömet szerez nekik. A kedvenc idézetem Picassotól: „Minden gyerek művésznek születik. A probléma művésznek maradni, miközben felnövünk.” Akár még 10-20 évig is szívesen dolgoznék a tanítványaimmal és fájni fog a szívem utánuk, amikor kinőnek az inaskorból” – nyilatkozta lapunknak a művésznő.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'