JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 02.30
Fejlesztésről és művelődéstervezésről HAÁSZ TIBOR polgármesterrel

Minden településnek és nemzetiségnek megadni a tiszteletet

Haász Tibor, Tőzmiske község polgármestere minden településnek és nemzetiségnek biztosítani kívánja a fejlesztéshez és a művelődéshez szükséges feltételeket
Haász Tibor, Tőzmiske község polgármestere minden településnek és nemzetiségnek biztosítani kívánja a fejlesztéshez és a művelődéshez szükséges feltételeket

Haász Tiborral, Tőzmiske község polgármesterével arról beszélgetünk, hogy a későre megszületett költségvetés tudatában, milyen fejlesztéseket lehet tervezni 2019-ben.

 

– Polgármester úr, a tavalyihoz viszonyítva, mit lehet elmondani a Simonyifalvát, Vadászt és Bélzerindet is magába foglaló Tőzmiske község idei költségvetéséről?

– Sajnos, az egy szűk millió lejjel szerényebb a tavalyinál, ezért a mindennapi költségekre egy kicsit jobban oda kell figyelnünk. Ezzel együtt, a községi adminisztráció, illetve az oktatás működése zökkenőmentes lesz, ráadásul a tervezett beruházásokra is van egy kisebb keretünk.

– Milyen fejlesztéseket terveznek idén?

– Már dolgozunk a tervezésen, ugyanis a községbeli iskolaépületek többségén tetőcserét kell végrehajtanunk. Legrosszabb állapotban a Tőzmiskei Általános Iskola épülete található, amelyen a cserepek alaposan tönkre mentek. Sajnos a többi iskolánknak a tetőzete is javításra szorul. Azt tervezzük, hogy az anyagi keretnek a függvényében, minden iskolának felújítjuk a tetőzetét.

– Milyen pénzforrásokból tervezik e nagy munkálatot?

– Van rá saját költségvetési keretünk is, de a megyei tanácstól is kaptunk bizonyos támogatást.

– Mekkora beruházást feltételeznek a jelzett fejlesztések?

– A tőzmiskei iskola esetében, ahol a léceket is ki kell cserélnünk, ráadásul a korszerű Lindab márkájú burkolatot alkalmazzuk, a számításaink szerint 400 ezer lejbe fog kerülni. Ezzel párhuzamosan, más középületeken már végre is hajtottunk tetőcserét. Így a volt simonyifalvi községháza épülete is új tetőburkolatot kapott, jelenleg is zajlik az állatorvosi rendelő épületének a tetőcseréje. Ezenkívül, a Helyi Érdekeltségű Országos Terv (PNDL) támogatásával utcaaszfaltozási munkálatok zajlanak Tőzmiskén, Vadászon, Simonyifalván, de Bélzerinden is.

– Összesen hány kilométernyi utcára kerül korszerű útburkolat?

– Községi szinten 8 kilométerről van szó, több mint 5 millió lej értékben. Ezenkívül, a simonyifalvi sportpályának a korszerűsítésére is projektet készítettünk, amit idén szeretnénk megvalósítani.

– A sportpálya milyen értékben újul meg?

– A futballpályát újrakerítjük, egy kisebb, 100 férőhelyes lelátót is építünk kispadokkal.

– Kulturális programokra jut-e idén is pénz?

– Valamennyi biztosan jut. Bélzerinden már megszerveztük, Simonyifalván augusztus 3–4. között, pénteken és szombaton szervezzük meg a falunapokat. Ezúttal is pénteken este a kultúrotthonban nyugdíjas találkozóval fog kezdődni, ugyanakkor szabadtéri diszkó vagy koncert is lesz, ami 23 órakor kezdődik, tehát a nyugdíjasok is megnézhetik. Simonyifalván is áttérünk a bélzerindi gyakorlatra, ugyanis bebizonyosodott, hogy vasárnap már nem igazán vannak vendégek, mert az emberek hétfőn munkába indulnak. A vadászi, hagyományos szüreti mulatságnak az időpontját még nem szögeztük le, de rendszeresen szeptember utolsó vagy október első hétvégéjén szoktuk megszervezni. Lényeg, hogy ne essen október 6-ra. Ugyanakkor Tőzmiskén is megszervezzük a Fii satului, ugyancsak falunapi programot. A sportra is áldozunk, hiszen Simonyifalvának a megyei II. bajnokságban szereplő futballcsapata van, amit továbbra is fenn kívánunk tartani.

– Milyen a simonyifalvi sportcsarnoknak a kihasználtsága?

– Főként a téli szezonban sokan bérlik a csarnokot különféle sportrendezvényekre. Példának okáért, Seprősről is hozzánk járnak a fiatalok sportolni, nem Apátiba mennek.

– Gondolom, a községben is elkezdődött az aratás. Milyen a termés?

– Sajnos, nem igazi aratásra való, hanem szeszélyes az időjárás, ami nagyon megnehezíti a munkát. Ami a termés mennyiségét illeti, az elég jó, hiszen ami búzát eddig learattam, az 5,5 tonnát adott hektáronként. Nem a mennyiséggel, inkább a termés minőségével vannak gondok, ugyanis megtámadta a fuzárium annak ellenére, hogy kétszer bepermeteztem gombaölő szerrel.

– A községbeli lakosság milyen arányban fizette be tavaly az adókat és az illetékeket?

– Tavaly 94%-ban befizették. A jóhiszemű állampolgárokkal nincs gond, hiszen azok önként befizetik. Nálunk azonban elég sok roma lakik, akiktől sokkal körülményesebb az adók behajtása…

– Régen Arad megyében Tőzmiske községben élt a legtöbb munkanélküli. Mostanában hányan vannak?

– Nálunk is megszűnt a munkanélküliség fogalma, mert a környékbeli gyárak három műszakban foglalkoztatják, autóbuszokkal szállítják be és vissza a munkásokat. Aki dolgozni akar, az megkapja rá a lehetőséget. Nem állítom, hogy Vadászon nincsenek még olyanok, akik dolgozhatnának, de azok valamilyen fogyatékkal élnek, szociális esetnek számítanak. Ugyanakkor kevesen kapnak szociális támogatást is, ezért a romák legtöbbje dolgozik, az írástudatlanoknak is munkát tudnak biztosítani.

– Milyen állapotban van jelenleg a Vadász központtal megtervezett, túlnyomórészt megépült községbeli vezetékes vízhálózat?

– A rendszer eredeti tervezőjétől megrendeltem egy olyan tanulmánytervet, ami pontosan tartalmazza az elkészült, illetve a még megépítendő részt, annak a kivitelezési költségeivel együtt. A tervezővel megbeszéltem, hogy egy mélyfuratú kutat tervezzen, mert felén az igazi jó ivóvíz 200-240 méter mélység között található. Ha a munka elkészül, annak lesz egy költségvetési kerete, aminek a megszerzéséért mindent meg fogunk tenni. Végre szeretnénk befejezni a 8-9 éve húzódó községbeli ivóvízhálózatnak a kérdését.

– Sok sikert kívánok hozzá, köszönöm szépen a beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'