JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.41
Távfűtés nélkül maradt Petrozsény

Mindenki tartozik

A parosényi hőerőmű
A parosényi hőerőmű

Petrozsény önkormányzata, illetve a Termoficare elnevezésű helyi távfűtési vállalat beperelik a parosényi hőerőművet, mert múlt hétfőn jogtalanul állította le a távfűtést a bányavidék fővárosában.

Tiberiu Iacob Ridzi polgármester leszögezte: a szerződés hét napos figyelmeztetési időt ír elő, mielőtt a hőerőmű leállíthatja a távfűtést. Ezt azonban nem tartották be, hiszen az önkormányzatot csupán pénteken, március 28-án értesítették, s hétfőn, március 31-én már nem szállítottak melegvizet.

Noha tavasszal a fűtési szezon vége felé közeledünk, a távfűtés hirtelen leállítása érzékenyen érintette az egész várost, beleértve az iskolákat is. Utóbbiak ugyanis semmilyen adósságot sem halmoztak fel a távfűtési vállalattal szembe. A Termoficare viszont 20 millió lejjel tartozik a parosényi hőerőműnek, amelyből 6 milliót csupán a büntetőkamatok tesznek ki. Ekkora összeget képtelenek egyszerre törleszteni, szögezték le a távfűtési vállalat vezetői.

A lakosság kifizetetlen távfűtési számlái 9 millió lejre rúgnak. 500 családot már korábban lecsatoltak a távfűtési hálózatról, s a bírósági eljárás is elindult az adósság behajtására. A jogi procedurák azonban időigényesek, s miattuk nem volna szabad, hogy azok is szenvedjenek, akik rendszeresen fizettek.

Jelenleg Petrozsény 14 000 tömbházlakása közül csupán 5000-ben működik még a távfűtés.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'