Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Vasárnap, 2019. november 17., 07.10
Rangsorolták a hunyadi jelölteket

Mindenkinek rá kell húznia

Az amúgy sok vonatkozásban fogyatékos választási törvény egyik pozitívuma, hogy minden eddiginél kampánynál erősebb csap
Az amúgy sok vonatkozásban fogyatékos választási törvény egyik pozitívuma, hogy minden eddiginél kampánynál erősebb csap

Bizakodó hangulatban zajlott szombaton az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének rangsoroló küldöttgyűlése a dévai Magyar Házban. A 16 helyi szervezetből összesen 108 küldött volt hivatalos a gyűlésre, közlük 92-en jelentek meg.

A jelöltek bemutatkozását megelőzően Winkler Gyula EP képviselő, megyei RMDSZ elnökként is hangsúlyozta: ugyan Hunyad megyében egyetlen választási körzetben sincs olyan magyar többség, mely egyből mandátumhoz jutatthatná valamely jelöltjét a szövetségnek, de a visszaosztásnál igencsak számítani lehet egy képviselői mandátumra. Ehhez azonban szükség lesz minden egyes szavazatra, hogy legalább a korábbi parlamenti választások alkalmával hozott 11 ezer voks meglegyen. Ezért van szükség arra, hogy az RMDSZ minden egyes választási körzetben (a magyarok által gyéren lakott vidékeken) is indítson jelöltet – mondta Winkler. Azt is hozzátette, hogy bár egyéni jelölésekről van szó, most talán az eddigi listás választási rendszernél jobban érvényesül a csapatszellem. Eddig ugyanis Hunyad megyében szinte kizárólag a listavezető személyére kellett koncentrálni, hiszen egyértelmű volt, hogy innen maximum egy embernek van esélye mandátumot szerezni. Most azonban a visszaosztás rulettjében a jelöltek közül bárkire eshet a választás, így minden egyes jelölt kiválasztására figyelnünk kellett és közülük is mindenkinek egyformán rá kell húznia, hiszen szinte egyenlő eséllyel indulnak. Azt azonban mégis hozzá kell tenni, hogy a magyarok által nagyobb mértékben lakott dévai, vajdahunyadi, illetve a két zsilvölgyi képviselői kerületből nagyobb esély lesz a bejutásra. Ennek megfelelően a küldöttgyűlési rangsorolás nyomán, a jobb eredményt elérő jelöltek ezen körzetek felé irányultak. A 91 szavazatot szerző jelöltek közül Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes a dévai körzetet választotta, Borbély Károly, távközlési miniszter Vajdahunyadot, Kacsó Rolland közgazdász Petrozsény-Petrilla körzetet, Ferenczi István vállalkozó pedig Szászvárost és vidékét. 90 szavazatos támogatottsággal Benedekfi Dávidnak jutott Lupény-Vulkán, 88 szavazattal pedig Burján Gergely indul a legkevésbé esélyes Brád vidéki kerületben.

A szenátori körzetekben 91 szavazatos támogatottsággal Bende Barna, vajdahunyadi kórházigazgató a Déva-Vajdahunyad körzetet választotta, a Zsilvölgye jelöltje lett dr. András Józse, petrozsényi egyetemi tanár, a Szászvárostól Brádig terjedő körzetben pedig Veress Ödön, az országos építészeti felügyelőség főtitkára lett a jelölt.

Ezen kívül, az RMDSZ és a MIÉRT ifjúsági szervezet között kötött egyezmény alapján, a Hunyad megyei Magyar Ifjúsági Tanács (HUMMIT), további 8 jelöltet javasolt valamelyik Kárpátokon túli megye körzeteibe. Hogy pontosan melyik megyében lesznek jelöltjeink még nem tudjuk, ez szeptember derekán dől majd el. De tény, hogy nyolc fiatal vállalta a jelöltséget és vesz majd részt a kampányban valamely román lakosságú megyében is – közölte Széll Lőrinc, megyei ifjúsági igazgató, aki maga is jelöltként indul az ifjak között.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Na / Kedd, 2008. szeptember 09., 01.44 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hogyan alakultak ki ezek a szamok,csak nem 300 kuldott szavazott.Meglepne.
Hozzászólt: élcelődőnek / Vasárnap, 2008. szeptember 07., 23.11 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

91-90-88
De bezzeg Aradon.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'