JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.42
Răzvan Cuc miniszter autópálya-terepszemlén

Mindig más a hibás

Fabius Tiberiu Kiszely, Răzvan Cuc és Marius Neaga. Nyár végére autópályán haladhatunk Dévától a Bánság határáig, hacsak mások nem tesznek keresztbe
Fabius Tiberiu Kiszely, Răzvan Cuc és Marius Neaga. Nyár végére autópályán haladhatunk Dévától a Bánság határáig, hacsak mások nem tesznek keresztbe

Terepszemlét tartott Hunyad és Fehér megyékben az épülő autópályáknál Răzvan Cuc szállítási miniszter. A Déva–Lugos és a Szászsebes–Torda autópályák 4 épülő szakaszát ellenőrizte. Az időjárás kedvező, a munka valamennyi szakaszon beindulhat, szögezte le a tárcavezető a terepszemle után a Hunyad megyei prefektúrán tartott sajtóértekezleten.

Egyes építőcégek már gőzerővel dolgoznak, másokat viszont folyamatosan szorgalmazni kell, jegyezte meg Cuc. Fabius Tiberiu Kiszely, Hunyad megye prefektusa hasonlóan látja a dolgokat, szerinte a Lugos–Déva pálya 4-es szakaszán jól halad a munka, a 3-on viszont kevésbé. A miniszter szerint ennek két oka van, az hogy a 4-es szakaszon az építő cég saját maga dolgozik, míg a 3-on alvállalkozókkal dolgoznak, ami kaotikus állapotokat eredményez. A 4-es szakaszon román cég dolgozik, míg a 3-on egy olasz konszern, hangsúlyozta a kormány idegenellenes retorikája jegyében Cuc. Aki március 23 után minden héten terepszemlét tart, s ha az építők nem haladnak megfelelően, szankciókhoz folyamodik.

A sajtóértekezleten Cuc nem győzte hangsúlyozni, hogy az autópálya-építés lassú üteme miatt mindig más hibás, csak a szakminisztérium nem. Az államelnök hibás, mert az Alkotmánybíróságnál megtámadta a költségvetést, amelyből finanszíroznák az építést, az építőcégek, mert nem elég szorgalmasak, a környezetvédők, mert akadályozzák az építkezést, a tendereken vesztes cégek, mert bíróságon óvják meg a tendereket, a civil szervezetek stb. stb. A kormány önfeláldozó módon dolgozna, mesés pénzösszegeket is biztosít, de mások – mindig mások – nem engedik, legalábbis Cuc echte szocialista „magyarázatai” szerint.

A tárcavezető szerint júniusban átadják a 3-as (Marosillye–Bánság határa) szakaszt, s legkésőbb augusztusban a 4-est (Déva–Marosillye) is. Elhárult minden akadály, a földcsuszamlást megoldották a hegyoldal megerősítésével, a denevér-barlangot is befalazták, a 3-as szakasz 93%-ban már készen van, a 4-es pedig 95%-ban. A Temes megye területén fekvő 2-es szakasz (Marzsina–megyehatár) viszont kényes ügy, mivel környezetvédők nyomására ott vadállatok átkelését biztosító fölüljárót kell építsenek, ami 180 millióba kerül, miközben az egész szakasz autópálya 100 millióba. Erre tendert írtak ki az építő kiválasztására, s remélhetőleg ott is hamarosan beindul a munka. Marius Neaga, a CNAIR (országos út- és autópálya-építő vállalat) igazgatója szerint legkésőbb 2021 végére kész lesz az egész sztráda, akkorra Nagylaktól Nagyszebenig végig autópályán lehet majd közlekedni.

Mennyire bízhatunk az ígéretekben? 2017 szeptemberében maga Cuc miniszter nyilatkozta, hogy még azon év végéig elkészül és átadják a forgalomnak a 4-es szakaszt… A kendőzetlen újságírói kérdésre Cuc – várható módon – az építőcégre hárította saját ígéretének be nem tartását. Óvatosságból azonban megjegyezte, hogy a mostani időpontok is az építők becslésein alapulnak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'