JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.42

Mini-évad után vendégelőadások hava a magyar színházban

Jelenet A kommuna című előadásból
Jelenet A kommuna című előadásból

Január végén, február elején közös mini-évad előadásaira invitálja a nézőket és a színházi szakembereket a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház. A SHOWCASE (kirakat) címet viselő rendezvénysorozat a 2018/19-es színházi évad bemutatói közül válogatva igyekszik átfogó képet adni a temesvári magyar és a német színház munkájáról.

A háromnapos rendezvénysorozat anemrégiben bemutatott Hedda Gablercímű Ibsen-előadással rajtolt szerdán este, amelynek rendezője az amerikai Tom Dugdale. Január 31-én, ma 19 órától Thomas Vinterberg a hetvenes évek skandináv hippik világából ihletet merítő, A kommuna című filmjének színpadi változatát láthatják az érdeklődők Radu-Alexandru Nica rendezésében. Február 1-jén 17 órától a Csábi Anna által rendezett Apró kozmikus félreértéscímű előadásra várják a nagyérdeműt, amely Forgách András 12 nő voltamcímű művének színpadi adaptációja. Február 1-jén 19:30 órától a Carmen Lidia Vidu által írt és rendezett Romániai Napló. Temesvár című előadás zárja a három napos showcase-t. A német nyelvű előadás hat színésznő személyes történetein keresztül mutatja be Temesvár jelenét és múltját.

A mini-évad után, az iskolai szünet méltó lezárásaként,  február 3-án 18 órától a világ legismertebb plüssmackója, Micimackó tér vissza a Nagyterem színpadára. A hónap közepén pedig, a közönségsikerre való tekintettel Bartis Attila: Romlás című művét tűzzük műsorra február 14-én és 15-én 19 órától, Mátyás Zsolt Imre rendezésében.

Február hónap a vendégelőadások hava lesz a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Elsőként a Nagyváradi Szigligeti Színház negyedik éve töretlen sikernek örvendő Buborékok című előadása érkezik a Nagyterembe, Novák Eszter rendezésében. Csiky Gergely klasszikus vígjátéka egy igazi családi önzéstörténet, melynek főhősei megkérdőjelezhetetlenül szeretik gyermekeiket, kívánják boldogságukat, mégis – a szertelen fényűzés és a látszat kétségbeesett fenntartása következtében – a család feltartóztathatatlanul sodródik a teljes összeomlás felé. A nagyváradi színház produkciójára február 8-án 19 órától kerül sor a Nagyteremben.

Február 9-én szintén 19 órától Innen és túlcímmel a zalaegerszegi Magyarucca zenekar tart rendhagyó koncertet a Stúdió teremben. Az Ady Endre, Tóth Árpád és József Attila megzenésített verseiből létrejövő előadás szakít a megszokott egyszálgitár-kísérettel, sikerrel ötvözi a basszusgitár és a különböző billentyűs hangszerek hangzásvilágát, ezáltal  létrehozva egy különleges atmoszférájú, egyszerre lírai és könnyed produkciót.

A zenés műfaj kedvelőinek ajánljuk a február 11-én, 19 órától kezdődő Álom, álom, édes álom című farsangi koncertet. A zenés esten elsőként Cári Tibor, a temesvári magyar színház zeneszerzőjének saját, színházi előadásokhoz írt műveit hallhatja a közönség  társulatunk színművészeinek előadásában, az est meghívottjaként Benedekffy Katalin színművész és operaénekesnő lép fel ismert operettslágerekkel.  A Székelyföldről indult énekesnő több ízben elkápráztatta közönségét Európa számos országában és szerte a nagyvilágban. Színművészeti diplomája megszerzése után több magyarországi színházban játszott főszerepet. 2010-től hangversenyeken és nagyszabású előadásokon ismerhette meg Németország,  a Kanári-szigetek,  az Egyesült Államok, Izrael, Moszkva és Kanada közönsége is.

A vendégjáték-sorozat lezárásaként, február 22-én 19 órától a szegedi Barboncás Egyesület véresen komoly, Lugosi Béla életét feldolgozó bábelőadását láthatja közönségünk Kiss Ágnes előadásában. Az UN_deadcímű „haláli színjáték” kilenc izgalmas képben mutatja meg a Drakula-alakításáról elhíresült színész életét. A bábmozgató, mint „halottmosó”, élet és halál ura tisztítja meg társadalmi, művészi, emberi szerepeitől a halott Lugosit, hogy megnézze, mi marad alatta. Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'