Péntek, 2018. október 19., 20.36

Mit csinálnak mások Szilveszterkor?

Mit csinálnak mások Szilveszterkor?
Mit csinálnak mások Szilveszterkor?

Azt, ugye, tudjuk, hogy december 31-én, a két esztendőt elválasztó éjszakán „kötelező” a jókedv, a mulatás – az emberek esznek, isznak, táncolnak, kurjongatnak, zajonganak, éjfélkor (az utóbbi majd’ három évtizedben, amióta van mivel) petárdáznak, szóval igyekeznek boldognak mutatkozni.

Az új esztendőt általában mindenütt megünneplik, de nem egyformán: vannak számunkra furcsának tűnő szokások is.

Az egyik legfurcsább, hogy egy chilei (Dél-Amerika) kisvárosban a lakosok éjfél előtt kivonulnak a (kivilágított) temetőbe, s hajnalig ott mulatnak. Nem ősi szokás, állítólag 1995 óta honosodott meg.

Dániában a küszöbhöz, vagy az elé vagdosnak mindenféle törékeny, bizonyára csorba tárgyat – tányért, poharat, cserepet. Minél többet, annál jobban kifejezik a gazda iránti szeretetet. (Aztán takaríthat szegény.)

Skóciában a Hogmanay-nak nevezett viking gyökerű ünnep keretében a férfiak-nők az utcán menetelnek, fejük fölött lángoló tűzgömböket csóválva várják az éjfélt, elűzendő a gonosz szellemeket.

A Fülöp-szigeteken a kerek-gömbölyű formákat a jövő esztendő szerencsehozóinak tartják. Kerek asztal mellett esznek kerekre formált ételeket, gömbölyű gyümölcsöket, lehetőleg pöttyös ruhákban. A pöttyök szintén kerekek.

Jó pár ezer kilométerre nyugatabbra a spanyolok az év utolsó másodperceiben szőlőt esznek – pontosan tizenkét szemet. Közben legalább nem isznak alkoholt.

Észtországban viszont veszettül esznek: a jövő esztendei bőség előteremtéséhez valamikor 12 fogást kellett elfogyasztani – ma megelégednek héttel. Nem tudjuk, mekkorák az adagok.

Ecuadorban, mondják, december 31-én a családok madárijesztőt készítenek. Tiszavirág-életűeket, rövidesen ugyanis elégetik őket, s ezáltal elkergetik a balszerencsét, s minden rosszat, ami az elmúlt évben történt.

Brazíliában állítólag az alsónemű színe befolyással van a következő évre. Ha valaki szerelmet remél, pirosba öltözik, ha vagyonra vágyik, sárgába.

Fehéroroszországban a hajadonok Szilveszter éjjelén összegyűlnek, s egy marék kukoricát szórnak maguk elé. Kakasra bízzák a jóslást: akitől eszik, az megy férjhez először az új évben.

Hogy egy nagyobb városban honnan vesznek kakast manapság, rejtély.

Dél-Afrikában az a szokás, hogy ilyenkor válnak meg régi műszaki cuccaiktól, sokszor bútoraiktól: kidobálják az ablakon. Szerencsére közben kiabálnak, hogy a járókelők azért vigyázzanak…

Japánban fontos hagyomány a bűnök elűzése szilveszterkor, amiért 108-szor kongatják meg a harangokat. Mindegy egyes ütés egy-egy bűnt takar, amiből összesen hat van: mohóság, harag, butaság, határozatlanság, könnyelműség és irigység, ámde mindegyiknek 18 árnyalata van.

Okos dolog mindeniket egyetlen este elűzni.

 

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'