Kedd, 2019. február 19., 00.19
Iskolai szabályzat megváltoztatása

Mobilmentes tanórákról ki csenget majd ki?

Mobilmentes tanórákról ki csenget majd ki?
Mobilmentes tanórákról ki csenget majd ki?

Január elején a tanügyminisztérium gondolt egyet, és közvitára bocsátás nélkül, hirtelen megváltoztatta az iskolai szabályzatot.

Nem tarthatják többé maguknál az órákon és a vizsgákon mobiltelefonjaikat a diákok: a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem egy erre kijelölt helyén kell letétbe helyezniük. Az új keretszabályzat többek között megszünteti a diákok iskolai szolgálatát, valamint nem lesz kötelező a diákoknak az egyenruha viselése – hogy csak néhány változtatást említsünk.

„Az összes, Bukarestben kitalált szabályzatra jellemző az <<add uram, de most! rögtön csináljunk valamit!>> anélkül, hogy pontosan meghatároznák és eldöntenék, hogy mit is akarnak, milyen céljaik vannak ezzel. A mostani változtatásokban vannak jó dolgok is, egyik ilyen, a mobiltelefonok órákon való használatának a tiltása. Ez többé-kevésbé jó dolog” – fejtette ki véleményét a Nyugati Jelennek dr. Muntean Tibor, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója.

Elmondta, hogy a Csikyben ez általában a tanár döntése, sok esetben fel lehet használni a telefonokat, ez teljes mértékben óra- és tanárfüggő.

„Vannak olyan osztályok, ahol meg is van a helye a telefonoknak, ahol a tanóra alatt tartják – ez eddig is így volt. Úgy gondolom, ez a tanártól függ, hogy ő mit és hogyan dolgozik az ő óráján. Dolgozatírásoknál mindenképpen el kell venni a telefonokat! Szerintem ez a szabályzat így nagyjából rendben van” – tette hozzá az igazgató.

Bitai Vivien, a Csiky Gergely Főgimnázium Diáktanácsának az elnöke diákszemmel látja és közelíti meg a dolgokat, illetve mondja el véleményét a mobiltelefonok órákon való használatának betiltásáról.

„Mindenképpen jó volt, hogy megvolt a telefonok biztosította kényelem, megnézhettük, hogy hány óra stb., de nagyon sokan az órát a telefonon lógva töltik el. Van, hogy felmegy a Facebook-ra, mert unatkozik, nem érdekli az óra, nem tiszteli a tanárt, hogy végig hallgassa abban az ötven percben, amit szerintem nem lehetetlen leülni a mobiltelefon nélkül. Nyilván fura lesz egy darabig az új helyzet, de egyébként jó döntés volt ez a változtatás. Addig lesz rossz a diákoknak, amíg megszokják” – nyilatkozta a Diáktanács elnöke.

Egy másik, nagyobb port kavart változás/változtatás a diákok iskolai szolgálatának megszüntetése.

„Abból indultak ki, hogy a diák ne hiányozzon óráról, ezért eldöntötték, hogy nem lesz többé szolgálatos diák, de ez mindenképpen rossz. Csinálhatták volna azt, hogy önkéntessé teszik a dolgot. Sok helyen szükség van a szolgálatos diákra, hiszen van, ahol nincs kapus, és akkor valahogy meg kell oldani azokat a feladatokat, amiket eddig a szolgálatos diák csinált” – mondja Muntean Tibor.

 „Nekünk két kapusunk van három épületre. Alig tudjuk beosztani, gyakorlatilag nincs is szabad napjuk, sokszor még vakációban is bent vannak. Itt most az a kérdés, hogy akkor ki csenget? Mert a szolgálatos diák legfőbb feladata a ki- és becsengetés. Most azon gondolkodunk, hogy automata csengetőrendszert fogunk beszerelni, ha lesz rá keretünk. A kapus az kell délután, meg kell a bentlakásba, az őrző-védő az felügyeli a rendet, őt nem tehetjük oda csengetni. Amit akarnak, alapjában véve nem rossz, csak azért kivitelezhetetlen, mert az anyagi feltételeket nem teremtik meg számunkra” – tette hozzá Tóthpál Renáta a Csiky Gergely Főgimnázium aligazgatója.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'