50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 01.38

Mobiltelefon a tanórákon csak indokolt esetben

Mobiltelefon a tanórákon csak indokolt esetben
Mobiltelefon a tanórákon csak indokolt esetben

Nagyon sok élethelyzetben elengedhetetlen a mobiltelefon használata, pontosan emiatt nem támogatja Ecaterina Andronescu oktatási miniszter ezek betiltását az iskolákban.

Egy szerdai nyilatkozatában a szaktárca vezetője kifejtette, a telefon mára már munkaeszközzé vált, ezért a megfelelő használatára kell hangsúlyt fektetni, nem pedig betiltani.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő szerinte az óra közben mobiltelefont használó diákok esetében, a tanügyminiszter azt felelte: az iskolák, az osztályok, akárcsak a tanulók is különbözőek, és esetenként más-más módszert kell alkalmaznia a pedagógusnak az ilyen helyzetek megoldására.

A megye egyetlen magyar tannyelvű középiskolájában, a Csiky Gergely Főgimnáziumban a mobiltelefon használatának engedélyezése tanárfüggő.

„Vannak olyan órák, amikor az illető tanár különböző mobilos alkalmazásokat használva tarja meg az órát. Ez azt jelenti, hogy azon az órán a diák kell használja a telefont” – mondta el Spier Tünde, az iskola igazgatója, hozzátéve, hogy minden más esetben kérik a diákokat, hogy órán tegyék el, némítsák le telefonjaikat.

Rudolf Anna iskolapszichológus szerint a tiltás nem kézenfekvő megoldás, szerinte megfelelő szabályozással a mobiltelefon használata az iskolákban akár még hasznos is lehet.

„Mindenképpen meg kell különböztetni: másképp kell szabályozni a kisebb évfolyamokban, és teljesen másképp a nagyoknál. Alsó tagozatban szünetben még futkorászni, játszani kellene a diáknak, a középiskolában már elképzelhető az is, hogy az oktatásban, bizonyos tanórákon lehet/kell használni” – mondja a szakember.

„A kisebb évfolyamban a szülők kérésére az osztályfőnök összegyűjti a telefonokat, és délben, amikor vége az óráknak, visszaadja azt a tulajdonosoknak. Nagyobbaknál van egy úgynevezett mobiltelefon-parkoló, egy kijelölt hely, ahová – amikor bemegy órára – bedobja a diák a telefonját, óra végén pedig elveszi. Ezek a módszerek függnek az osztályfőnöktől, a diákoktól és persze a szülőktől is” – teszi hozzá Spier Tünde.

A pedagógusok nagy része egyetért a szabályozással, de elmondásuk szerint extrém esetekben alkalmazni kell a tiltást, a telefon elkobzását az óra idejére, hisz vannak diákok, akiknél csak ez a módszer működik.

„Mindenképpen úgy kell cselekedni, hogy a mobiltelefon használata ne akadályozza az oktatást, a tanulást” – összegzi Rudolf Anna.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'