Vasárnap, 2018. július 22., 21.46

Molekuláris diagnosztika és személyre szabott rákterápia

A határon átnyúló projekt bemutatója (Fotó: C. Duma)
A határon átnyúló projekt bemutatója (Fotó: C. Duma)

A Temes Megyei Kórház mellett működő OncoGen rákkutató központ 3,5 milliós európai támogatást nyert egy határon átnyúló projekt keretében, amelynek célja a rákbetegek gyógyulási esélyének javítása a bánsági régióban. Az európai pénzből a temesvári orvosok olyan készülékeket vásárolnak, amely molekuláris genetikai vizsgálatokkal lehetővé teszi a személyre szabott rákterápiás kezelések elvégzését.

 „A pályázati pénzből megvásárolt készülékekkel olyan molekuláris genetikai vizsgálatokat tudunk végezni a rákbetgek számára, amelyek pontos diagnózist és személyre szabott, az eddig alkalmazottnál sokkal hatékonyabb rákterápiát tesznek lehetővé. A miénk lesz a legkorszerűbb rákdiagnosztikai központ az országban. A kezelést nem mi fogjuk végezni, de mi határozzuk meg a beteg számára leghatékonyabb, személyre szabott rákterápiát. A molekuláris genetikai vizsgálatok és a személyre szabott terápia a fejlett országokban 80%-kal növelte a rákbetegségek kezelésének hatékonyságát!” – mondta a projektbemutató alkalmából dr. Virgil Păunescu, az OncoGen központ vezetője.

A román–szerb határon átnyúló pályázat értéke 12 millió euró, ebből közel 3,5 millió eurót kap a Temes Megyei Kórház, illetve az OncoGen rákkutató központ, 2,5 millió eurót a Resicabányai Megyei Kórház és 6 millió eurót a Pozsareváci Regionális Kórház (Szerbia). A resicabányai kórház javítani szeretné a pályázati pénzből a rákbetegség diagnosztizálásának és kezelésének a feltételeit. A szerbiai partner egy új kórházépület befejezésére költheti el a pályázati pénzt, amely egy 200 ezer lakosú régió számára biztosít korszerű egészségügyi ellátást, beleértve a rákbetegek számára nyújtott szolgáltatásokat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'